НБС ће детаљно проверавати поступање банака око кредита у швајцарцима

Вредност око 90 процената кредитних партија стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који су конвертовани у евре износи око 58,5 милијарди динара, показују последњи подаци Народне банке Србије.
Franci svajcarci/ pixabay.com

Лекс специјалис за решавање дугогодишњег проблема грађана задужених у швајарцима донет је крајем априла, а ступио је на снагу 7. маја.

Посебним законом о конверзији, предвиђени рок за договор с банкама за пребацивање стамбених кредита из франака у евре био је 7. јул ове године. Међутим, поједини корисници стамбених кредита индексираних у швајцарским францима из оправданих разлога нису били у могућности да у року од 30 дана од пријема понуде за закључење уговора о конверзији закључе с банком поменути уговор, а прихватили су понуду за закључење. Зато се у наредном периоду, кажу у НБС-у, може очекивати додатни раст кредитних партија конвертованих у евре у складу са Законом о конверзији.

Влада Србије је почетком августа донела Уредбу о накнади трошкова банкама у вези с конверзијом и умањењем дуга, којом је уређена садржина захтева за накнаду трошковаи

Народна банка Србије ће детаљно проверити поступање банака у вези с применом Закона о конверзији и уколико утврди било какве неправилности, наложиће њихово отклањање, без обзира на закључен уговор о конверзији. Ако НБС утврди да је банка у уговор унела одредбу која је супротна Закону о конверзији, наложиће забрану њене даље примене, односно одредити други начин отклањања неправилности, у складу са својим надлежностима.

Влада Србије је, иначе, почетком августа донела Уредбу о накнади трошкова банкама у вези с конверзијом и умањењем дуга, којом је уређена садржина захтева за накнаду трошкова. Уредбом се прописују ближи услови и обавезни елементи уговора којим се утврђује износ који Република Србија преузима као обавезу на име накнаде трошкова конверзије и умањење дуга.

Д. Мл.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести