НБС: Девизне резерве на највишем нивоу од 2000. године

БЕОГРАД: Бруто и нето девизне резерве Народне банке Србије су током августа наставиле да расту, да би на крају месеца достигле нови највиши ниво од 2000. године, од када се на овај начин прате подаци, саопштила је данас НБС.
nbs amblem
Фото: NBS

Нето девизне резерве су на крају августа износиле 11,06 милијарди евра, што је за 267 милиона евра више у односу на крај претходног месеца.

Бруто девизне резерве су на крају августа износиле 13,09 милијарди евра, што је за 341,4 милиона евра више у односу на јул.

Бруто девизне резерве су у односу на крај августа 2018. године повећане за 1,77 милијарди евра и то у периоду када се држава нето раздужила по основу девизних кредита и девизних хартија од вредности за 1,76 милијарди евра, истичу из централне банке.

Девизне резерве су повећаване и по основу других фактора и то у највећој мери по основу интервенција НБС на домаћем девизном тржишту нето куповином девиза у износу од 1,68 милијарди евра, што је најздравији начин повећања резерви.

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М1 од 190 одсто и шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Раст бруто девизних резерви НБС настављен је у амбијенту у којем је држава додатно смањила своје девизне обавезе (нето 142,4 милиона евра) по основу девизних кредита и хартија од вредности, што је допринело даљем смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре.

Повећање бруто девизних резерви у августу у највећој мери је резултат нето прилива по основу интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту куповином девиза (150 милиона евра).

Приливи по основу ефикасног управљања девизним резервама, донација, девизне обавезне резерве услед уобичајених активности банака и другим основима (у укупном нето износу од 201,1 милион евра) били су више него довољни да надоместе једину категорију на страни одлива - по основу поменутог нето раздужења државе по девизним кредитима и хартијама од вредности (142,4 милиона евра).

На повећање девизних резерви у августу утицао је и позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 132,7 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у августу износио је 619,1 милион евра и био је за 217,4 милиона евра већи него у претходном месецу.

У првих осам месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 3,8 милијарди евра.

Посматрано на нивоу месеца, вредност динара је готово непромењена у односу на евро, при чему су се повремено током месеца јављали и апрецијацијски и депрецијацијски притисци, што је условило интервенције НБС и куповином и продајом девиза током августа.

НБС је у августу нето купила 105 милиона евра (купила 165 милиона евра и продала 60 милиона евра), у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса.

У првих осам месеци ове године забележена је номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,4 одсто, а НБС је у нето износу купила 1,7 милијарди евра (купила 1,8 милијарди евра и продала 190 милиона евра).

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести