НБС: Девизне резерве у децембру 9,96 милијарди евра

БЕОГРАД: Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) износиле су на крају децембра 2017. године 9,96 милијарди евра, што је за 144,1 милион евра мање у односу на крај претходног месеца, саопштила је НБС.
nbs Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Нето девизне резерве (умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) износиле су на крају децембра 8,27 милијарди евра, и ниже су за 105 милиона евра.

Смањење и бруто и нето девизних резерви је у потпуности резултат смањења девизног дуга Републике Србије и неповољних промена међувалутних односа на међународном финансијском тржишту.

Нивоом девизних резерви је обезбеђена покривеност новчане масе М1 од 176 одсто и око шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Држава се у децембру по основу кредита и девизних хартија од вредности емитованих на домаћем тржишту нето раздужила 126 милиона евра, док је негативан ефекат међувалутних промена износио 20,9 милиона евра.

Остали фактори који су утицали на кретања девизних резерви у децембру имали су готово неутралан ефекат, при чему су приливи у укупном износу од 166,7 милиона евра по основу - донација, управљања девизним резервама и по другим основима - у потпуности покрили одливе из девизних резерви од 163,9 милиона евра по основу - интервенција НБС на међубанкарском девизном тржишту, мањег издвајања банака на рачуне девизне обавезне резерве и сервисирања старе девизне штедње.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у децембру износио је 1,4 милијарде евра и био је за 487,7 милиона већи него у претходном месецу, док је у читавој 2017. години у међубанкарској трговини реализовано укупно 7,5 милијарди евра.

У децембру је забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,8 одсто, а НБС је, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација девизног курса у амбијенту преовлађујућих депрецијацијских притисака, интервенисала на међубанкарском девизном тржишту углавном на страни продаје девиза (нето продаја 135 милиона евра).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести