НБС: Ниједна виртуелна валута нема одобрење за бели папир

БЕОГРАД: Народна банка Србије данас је, поводом медијских навода да је оглашена и издата прва српска виртуелна валута, обавестила јавност да није издала ниједно одобрење за "бели папир" који се објављује при издавању виртуелних валута као врсте дигиталне имовине.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Народној банци Србије није до данас поднет ниједан захтев за давање таквог одобрења, саопштио је Савет гувернера НБС.

Народна банка Србије указује на то да је оглашавање иницијалне понуде виртуелних валута и друге дигиталне имовине која се издаје у Републици Србији дозвољено само у складу са одредбама Закона о дигиталној имовини („Службени гласник РС“, бр. 153/2020), а да ниједан облик дигиталне имовине у овом тренутку не испуњава услове за то оглашавање.

Посебно се скреће пажња грађанима да не улажу средства у дигиталну имовину која не испуњава законом прописане услове и да постоји значајан ризик да ће при том улагању изгубити целокупна уложена средства.

Истичемо и да је за оглашавање виртуелних валута супротно одредбама Закона о дигиталној имовини прописана новчана казна и до 5.000.000 динара, а да ће Народна банка Србије као надзорни орган предузети све расположиве мере да спречи издавање и оглашавање таквих валута чији је циљ да се грађани доведу у заблуду када је реч о улагању њихових новчаних средстава, истиче се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести