НБС повећала пројекцију раста БДП са 6,5 на седам одсто

БЕОГРАД: Народна банка Србије је, имајући у виду повољнија кретања у сва три тромесечја, повећала пројекцију раста БДП-а Србије за ову годину са 6,5 одсто на распон до седам одсто, изјавила је данас гувернер Јоргованка Табаковић.
jorgovanka tabakovic
Фото: Tanjug (video)

"То значи да ће, кумулативно посматрано, у две пандемијске године Србија остварити један од најбољих резултата у Европи по питању привредног раста", рекла је Табаковић у НБС на представљању новембарског извештаја о инфлацији.

Она је истакла да се економија Србије од половине прошле године налази на путањи снажног и одрживог раста, као и да је БДП Србије престигао преткризни ниво још у првом тромесечју и да се тренутно налази изнад тог нивоа за више од три одсто.

Табаковић је казала да су светску економију обележили нови изазови, који се у највећој мери огледају у ескалирању глобалне енергетске кризе и продуженом трајању прекида у светским ланцима снабдевања.

"Времена јесу кризна када је инфлација у питању и јесте нека врста буре, али није у питању ураган", рекла је Табаковић и истакла да је наша землља много спремније дочекала ову кризу него раније.

Каже да је заједничко свим пројекцијама да је очекивани ниво на коме ће инфлација достићи врхунац и након тога кренути да се смањује виши у односу на ранија оцекивања, као и да је на то у највећој мери утицао наставак раста цена енергената на светском тржишту.

"Свакако нафте, али овог пута и раст цена природног гаса и електричне енергије, које су се нашле на рекордно високим нивоима", навела је Табаковић.

Како је рекла, повољна средњорочна путања привредног раста допринеће наставку раста животног стандарда наших грађана и приближавању нивоа доходака у нашој земљи нивоу доходака у земљама ЕУ.

Тренутно највећи изазов из међународног окружења представљају повећани трошковни притисци који потичу са светског тржишта енергената, пољопривредних производа и прерадене хране, навела је гувернер НБС.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести