НБС: Раст кредита и привреди и становништву

БЕОГРАД: Кредити привреди су, према последњим расположивим подацима за септембар ове године, порасли за 11,6 одсто, а кредити становништву за 9,3 посто међугодишње, изјавила је данас директор Одељења за монетарну анализу и извештавање НБС Мирјана Милетић.
nbs amblem
Фото: NBS

То говори о позитивним трендовима у кредитној активности у Србији, још од 2015. године, рекла је Милетић на представљању новембарског Извештаја НБС о инфлацији.

Структура кредитне активности је, каже, погодна је за одрживи привредни раст наводећи да о томе сведочи раст инвестиционих кредита код привреде, при чему су, укупно посматрано, кредити у приватном сектору расли по стопи од 10,4 посто.

"Чињеница је да је у првим годинама кредитна активност долазила од становништва али у последње време, односно од другог тромесечја ове године, већи позитиван допринос потиче од кредита привреди", навела је Милетић

Иако је реч о двоцифреној стопи раста кредитне активности, она није ризична са становишта обезбеђења ценовне и финансијске стабилности, поручују из Народне банке Србије.

Учешће кредита у БДП, додају, релативно је стабилно што значи да кредитна активност расте у складу са растом кључних макроекономских индикатора.

Када је реч о кредитима становништву, кључни раст у овој области потиче од кредита намењених за потрошњу, али расте и допринос стамбених кредита.

Што се тиче проблематичних кредита, према одговору банака, они нису више фактор који је раније деловао на пооштравање кредитних стандарда.

Према последњим подацима за септембар ове године, каматна стопа на нове динарске кредите привреди у просеку је износила 4,4 посто, а на кредите становништву 9,6 процената.

Од маја 2013. године, камата на кредите привреди је смањена за 12 процентних поена, а на кредите становништву за 11 процентних поена.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести