НБС саветује грађанима да користе безготовинско плаћање

БЕОГРАД: На листи предмета који преносе нови вирус корона налази се и новац, зато из Народне банке Србије (НБС) препоручују да грађани што мање користе плаћање готовином, а што више безготовинско плаћање.
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Вицегувернер НБС Драгана Станић за Танјуг каже да коришћење кеша носи ризике за преношење вируса који су идентични ризицима када се додирују предмети који су у масовној употреби у току дана.

"Новац може бити преносник овог вируса и у складу са тиме свакако да је неопходно придржавати се свих оних хигијенских препорука које су нам надлежне институције више пута поновиле, а односе се на одржавање хигијене руку и недотицање лица. Због тога је препорука НБС да грађани своја плаћања врше на безготовински начин управо из здравствених разлога", рекла је Станић.

Она указује да у нашој земљи постоје најсавременији видови плаћања, подсећајући да је пре двадесетак дана гувернер НБС Јоргованка Табаковић пустила у рад један од најсавременијих платних система, какав се, каже, тек планира у ЕУ, а то је плаћање путем мобилног телефона и QR (кјуар) кода.

Станић наводи да се на тај начин могу обавити све трансакције вредне до 300.000 динара.

Истиче и да грађани могу плаћати рачуне од куће скенирањем QR, а који је одштампан на рачунима ЕПС-а, Инфостана, Информатике, Телекома, Теленора и других издавалаца рачуна.

"На располагању су нам различити и најсавременији видови безготовинског плаћања и онај ко је у прилици да их користи, свакако да је наш савет да их користе што више у актуелној ситуацији", каже Станић.

Наглашава и да ће сви безготовински платни системи НБС у наредном периоду потпуно нормално радити, као и до сада.

"Грађани и привреда ће моћи обављати плаћања како то иначе чине, дакле без икаквих промена. Што се тиче готовине, како динарске тако и девизне, и ње НБС има у резерви много више него што је потребно за сервисирање било каквих евентуалних појачаних потреба", поручује Станић.

Додаје да је ипак савет НБС да се грађани "држе" безготовинског начина плаћања не само из здравствених разлога, већ и из разлога личне безбедности.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести