Ндегва: Србија постаје компететивна на глобалном нивоу

БЕОГРАД: Србија постаје компететивна на глобалном нивоу, а разлог томе су посвећеност државе реформама и координација између активности државе и пословне заједнице, оценио је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.
stiven ndegva svetska banka
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Напомиње, међутим, да добра координација није довољна, већ је потребна организованост државе да кооординацију претвори у акцију.

Каже и да је Србија добро оцењена у неколико области Дуинг бизнис листе Светске банке, где се прати 11 фактора који утичу на мала и средња предузећа и проверава шта послодавци раде, да ли ће инвеститор отворити фирму, запослити људе или проширити пословање.

Сматра и да је за унапређење конкурентности неопходно постојање агента за координацију активности и мерење утицаја реформи.

Зато све владе у свету морају имати неког ко ће помоћи у томе, а ви имате НАЛЕД, поручио је Ндегва на 13. скупштини те организације.

Сматра да економија не може да цвета без здравог приватног сектора, јер „када локалне фирме цветају оне отварају радна места, а с тим повећава се и потрошња“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести