Недимовић: Извоз меса на нова тржишта

БЕОГРАД: После три деценије, пилеће месо из Србије наћи ће се од Нове године на тржишту Европске уније, свињско месо чека последњу контролу у фебруару, а министар пољопривреде Бранислав Недимовић каже да се договара извоз и у Вијетнам и да је свако ново тржиште прилика за развој.
nedimovic, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Бранислав Недимовић, фото: Танјуг/Сава Радовановић

Недимовић је за РТС рекао да је шанса Србије и у свежем месу и у месним прерађевинама.

"Има и једна ствар коју људи често не разумеју. Није свињско месо само бут, није само крменадла. Имате и других делова који не могу да се продају на неким тржиштима, али у Европској унији их траже", објашњава Недимовић.

Он наводи и да са премијерком Аном Брнабић покушава да договори извоз у Вијетнам свега што иначе остаје и баца се – репова, ушију, папака...

"То је у Вијетнаму деликатес роба. Хоћемо да продамо све што имамо, а не да дођемо у ситуацију да продајемо само месо, а остало побацамо. Аутоматски су и трошкови већи и не може да буде већа цена на тржишту", истиче Недимовић.

Након разговора са челницима Светске банке, Недимовић најављује да следи позив Светске банке и Владе Србије по систему 50-40-10 за стоцаре – за набавку фарми, опреме неопходне за сточарство и трактора који су у функцији сточарства.

"Са друге стране, преговарамо и о ИПАРД-у III. То је нова линија која ће ићи од 2022. до 2027. године. Бице знатно већи него што је био ИПАРД II. Учешће Европске уније ће бити 288 милиона евра", наводи Недимовић.

Истице да ће бити уведен и е-Аграр, односно могућност да се електронским путем подносе захтеви за субвенције.

Недавно је "Номад фудс" постао власник "Фрикома", а Недимовић напомиње да је та британска компанија највећи прерађивач смрзнуте хране у Европи.

"Они држе 14 одсто европског тржишта у својим ланцима које имају. Замислите која је то прилика за српску смрзнуту храну", нагласио је Недимовић.

 

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести