Негре: Стабилност региона кључна за привлачење инвестиција

БЕОГРАД: Шефица канцеларије Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за Западни Балкан Дубравка Негре изјавила је да је политичка стабилност региона најважнија за привлачење приватних инвестиција и поручила да регион мора боље да се повеже.
rs.linkedin.com/in/dubravka-nègre-57b507
Фото: rs.linkedin.com/in/dubravka-nègre-57b507

Она је за телевизију Н1 казала да је повезивање потребно јер је свака земља појединачно мала, а заједно су довољно велике да привуку страна улагања. 

Н1 наводи да би предстојећи Самит у Трсту 12. јула требало да надогради остварени напредак у регионалној сарадњи, поведе ка регионалној економској интеграцији како би се убрзао процес приступања ЕУ. Наводи се да се планирају стратешке теме, а Србија је спремила десет пројеката.

ЕИБ је претходно поручила да је за развој држава Западног Балкана издвојен новац, али и да од тих држава зависи хоће ли тај новац искористити или неће. Негреова је појаснила да је неопходно јачање капацитета јавних институција у земљама региона, пре свега у припреми пројеката како би се они успешно имплементирали, за шта су потебни људски капацитети и ресурси.

Шефица канцеларије ЕИБ за Западни Балкан казала је да је неопходно да се улаже у студије које претходе пројектима и ЕИБ нуди бесповратна средства за припрему пројеката док су у самој реализацији средства банке комплементарна са бесповратним средствима ЕУ.

“Рекла бих да је у последњих 15 година велики напредак постигунут. Можемо то да видимо по нивоу искоришћености средстава, за сада смо на нивоу од близу 80 одсто. Јавна администрација се реформише, ствари иду у добром правцу. Треба да радимо на јачању приватног сектора", навела је она.

Додала је да "јавна улагања на дуги рок морају да се препусте приватном сектору који је ефикаснији".

"Видимо развој модела јавно-приватног партнерства (ЈПП) која су јако битна да би се дошло до више активности приватног сектора”, истакла је Негреова прецизирајући да ЕИБ на развоју ЈПП у Србији ради заједно са градом Београдом.

Она је истакла да је за улагања приватног сектора неопходна политичка стабилност у целом региону, као и стабилни макроекономски параметри, одржавање привредног раста и наставак започетих реформи.

“Доста тога је урађено, поготово у последње три године. Макроекономска ситуација је поправљена, економски раст је достигао 2,8 одсто, дефицит је на најнижем нивоу од 2005, јавни дуг се смањује. Реформе су дале свој допринос, сада је неопходно да се подигне ниво инвестиција, да се ради на приоритезацији инвестиција, да се улаже у секторе који имају компаративну предност - пољопривреду, ИТ, производњу. Србија ту може да оствари добре резултате и радимо на свим тим улагањима”, навела је Негреова.

Казала да је окосница привредног раста улагање у јачање и модернизацију инфраструктуре, јер је неопходно имати модерне аутопутеве, развијену железницу и ефикасна енергетска постројења како би привреда могла да се развија и како би се стварала нова радна места.

"Не може се, међутим, заборавити квалитет живота грађана", рекла је Негреова и додала да ЕИБ улаже новац и у здравство и науку.

Навела је да је ЕИБ тако недавно потписала уговор о инвестицији од 14 милиона евра за нову зграду БиоСенсе института у Новом Саду, који ће спајати науку и пољопривреду, а најавила је и да ће на Самиту у Трсту бити потписана нова транша за финансирање пројеката клиничких центара у Србији.

Негреова је подсетила да је ЕИБ у последњих 15 година у Србију уложила 15 милијарди евра у велики број сектора, а у наредне три године планира улагање још 3,5 милијарди евра у регион Западног Балкана, пре свега како би се подигла економска отпорност држава региона и како би се створили услови за бољи економски раст и запошљавање.

"ЕИБ је банка ЕУ и има мандат Европске комисије да помогне интеграцију и асоцијацију земаља Западног Балкана у Унију. Ми смо банка ЕУ, постојимо 60 година, јавна смо, непрофитна институција. Имамо најповољније услове кредитирања. Годишња активност износи преко 80 милијарди евра”, објаснила је Негреова. 

Она је казала да је, поред европских интеграција, важно и да се земље региона боље међусобно повежу.

“У региону је свака земља појединачно мала, а регион је довољно велики да привуче стране инвестиције. Треба да буде боље повезан - путним и железничким саобраћајницама, да има мање препрека на границама, да роба путује ефикасније. Коридор 10 ће бити завршен веома брзо, међутим камионима треба доста времена на прелазима и то је нешто на чему мора цео регион да ради”, поручила је шефица канцеларије ЕИБ за Западни Балкан.

Она је казала да је агенда повезивања земаља региона велики приоритет за ЕИБ и најавила нова улагања на том пољу - у железнички везу Србије и Бугарске и гасну повезаност те две земље.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести