Нема отимања за посао кућепазитеља

Резултатити писменог испита за стицање лиценци за професионалног управника зграде, одржаног у Привредној комори Србије и у регионалним коморама у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Краљеву, биће познати крајем овог месеца, а усмени испити организовани од почетка наредног.
kucepazitelj, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Полагало је 226 кандидата за професионалне управнике, а писмени део обухватио је 40 питања.

„Успешним окончањем испита будући професионални управници стичу лиценцу за обављање те захтевне професије. Следећи корак је упис у регистар професионалних управника, што се најраније може очекивати средином августа, односно по окончању свих неопходних корака и процедура у вези с реализацијом испита. Наредни испитни рок се може очекивати у септембру“, објаснила је директорка Сектора ПКС-а за едукацију Мирјана Ковачевић.

Обуку за стицање лиценце професионалних управника организују све регионалне привредне коморе, и до сада је то успело у Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Краљеву, док у неким војвођанским регионима у првом јунском року није било довољно пријављених кандидата. Тако се на позив Регионалне привредне коморе Сомбор, расписан у јуну, није јавило довољно кандидата па обука није ни одржана, објаснила је „Дневнику” Јована Вујковић из те коморе.


Судови части

Ваља подсетити на то да је Законом о становању и одржавању зграда установљена професија професионалног управника, а Привредна комора Србије добила је овлашћења да установљава и води регистар професионалних управника, доступан на њеном порталу, организује полагање испита за професионалне управнике, издаје и одузима лиценце, утврђује права, дужности и етичке норме понашања у обављању те делатности.

ПКС је такође надлежан да организује судове части за утврђивање повреда професионалних стандарда и норматива, као и за изрицање мера за те повреде.


„Није се пријавило потребних 20 кандидата. Због тога смо поново расписали позив свим заинтересованима да се пријаве за обуку за професионалне управнике зграда и верујемо да ће сада она бити и одржана. Интересовање је било велико, али пријава је мало. Претпостављам да проблем представља и цена обуке – 25.000 динара, плус ПДВ, односно око 30.000, али проблем може бити и нешто друго“, рекла је Јована Вујковић.

Обука још није почела ни у Регионалној привредној комори Срема, иако је позив за стицање лиценце професионалних управника расписан још у другој половини маја. Како је за „Дневник” објаснио Предраг Мујкић из тог РПК-а, обука је требало да се одржи у јуну и јулу, али заправо још није почела.

„Јунске обуке није било јер се није пријавило довољно полазника, али очекујемо да ће овог месеца бити. Проблем представља и то што се код нас одвија обука за Сремску Митровицу, Шид и Руму, а остали из сремских општина одлазе у Београд. Због тога је тешко у овој малој средини прикупити довољан број полазника, али заинтересованих има“, рекао је Мујкић.

Десетак Сремскомитровчана пријавило се ЈП „Градско становање” за похађање обуке за професионалног управника зграда, а да би се она организовала потребно је бар 20 пријава. Мујкић наглашава да заинтересовани треба да знају да лиценца која се добија након завршене обуке не значи да ће се аутоматски добити посао управника зграде, већ да се морају доказивати, као и бити спремни да на пословима професионалног управника зграде раде 24 часа дневно и то 365 дана у години.

„Ипак, важно је нагласити да, уколико се станари сами не договоре о управнику зграде, он ће им наредне годити бити наметнут, и то морају да знају. Не верујем да је разлог малог броја пријављених кандидата почетно улагање од 30.000 динара за обуку, већ више верујем да се још не схвата шта значи бити професионални управник. Сада су председници скупштина станара углавном пензионери, који су стално присутни у згради па верујем да ће се велики део њих одлучити да постану професионални управници зграда“, оценио је Мујкић.

Да би физичко лице стекло квалификацију професионалног управника треба да има најмање средњу четворогодишњу школу, положен испит и лиценцу, као и да буде уписано у регистар.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести