Нема тајне о 314 фирми с државним власништвом

Пред привредницима, али и јавности, од Нове године је доступна  јединствена база података о привредним субјектима у којима Република Србија има власништво.
registar apr/Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/АПР

Подаци се налазе у у оквиру Регистра привредних субјеката који путем иновативне дигиталне платформе омогућавају транспарентност података, једноставну и брзу претрагу жељених информација. Пројекат је  урадило  Министарство привреде у сарадњи са Агенцијом за привредне регистре.

Директор Агенција за привредне регистре Милан Лучић навео је да АПР тренутно води 10 регистара и евиденција као поверене послове из надлежности Министарства привреде.

АПР води 10 регистара и евиденција

- Заједно с ресорним министарством, које нам пружа пуну институционалну и стручну подршку, направили смо Електронску евиденцију привредних субјеката у којима Република Србија има власништво, која се сада налази  на интернет страници Агенције – рекао је Лучић. - У оквиру евиденције објављује се преглед пословних података, правни статус и проценат учешћа државе у власништву привредних субјеката, подаци о оснивању и променама регистрованим у тим и другим субјектима који имају утицај на привредне субјекте у власништву Републике Србије.

Он је нагласио да се, поред тога, објављују и одлуке регистратора, на основу којих су регистровани оснивање и промене података о члановима, законским заступницима, члановима надзорних и извршних одбора, капиталу, огранцима и други статусни подаци привредних субјеката, као и оснивачка акта, статути и друга документа ових субјеката, која се региструју у оквиру Регистра привредних субјеката у АПР.


Испуњена потреба министарства

Помоћница министарке привреде Дубравка Дракулић навела је да је  остваривање ове замисли било систематски и свеобухватно.

- Министарство је тиме испунило вишегодишњу потребу за обједињавањем података у једну интерактивну евиденцију и то не само свих ПСРС већ и њихових зависних друштава, као и њихове имовине, а све у циљу подршке државе у примени разлога власништва и управљању портфељем државних предузећа – истакла је Дубравка Дракулић. -  Посебно се захваљујемо на брзој и ефикасној сарадњи тиму АПР-а, који су уз максималну  ангажованост људских ресурса Министарства привреде - Сектора за јавна предузећа и Сектора за приватизацију, узајамном сарадњом испунили ову важну активност и пре рока дефинисаног прописима.


- Путем претраживача доступни су подаци за 314 привредних субјеката, а евиденција ће се аутоматски ажурирати подацима из Регистра привредних субјеката, па ће АПР, уз остале пословне и финансијске податке које тренутно објављује, обезбедити и транспарентност пословних података о привредним субјектима у власништву државе – предочио је Лучић.

Помоћница министарке привреде Дубравка Дракулић изјавила је да је то први корак у испуњењу Акционог плана у оквиру Стратегије државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву наше земље за период од  2021. до 2027. године.

- Намера Стратегије огледа се у одрживом и ефикасном управљању привредним субјектима у власништву државе, што одражава посвећеност Владе реформи ове области, повећању користи од државног власништва за грађане, као и остваривању стратешких и развојних циљева и заштите општег интереса Републике Србије - казала је Дубравка Дракулић.- Започета реформа јавних предузећа ће се наставити на свеобухватан начин и проширити на сва ПСРС, што ће представљати важну полугу у развоју свеукупне економије наше земље. База података омогућиће доступност многим подацима до којих се до сада долазило на тежи начин, али и представља још један корак у дигитализацији привреде.

З. Делић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести