Нема укидања "пенала" за одлазак у пензију пре 65.година

БЕОГРАД:  Нема основа за измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању, речено је Танјугу у Министарству рада, а поводом писања медија да би средином године, изменама овог закона могли бити укинути "пенали" за одлазак у пензију пре напуњених 65. година живота.
penzioneri, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Тренутно важи постојећи закон и нема основа за измене, а ако буде, јавност ће бити благовремено обавештена", поручују из Министартва за рад, борачка и социјална питања. 

Председник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић изјавио је недавно да би "казне" за одлазак у пензију пре 65. рођендана могле би бити укинуте средином године, када се, како је рекао, очекују измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању. 

"Најављено је да ће се изменом постојећег закона о ПИО, на коме радна група ради већ дуже време, престати с трајним кажњавањем пензионера", рекао је Орбовић за Политику. 

Предлог СССС-а је, како је Орбовић образложио, да трајно умањења пензија од 0,34 одсто месечно не важи после 65. године и да након тога пензионери наставе да примају пуну старосну пензију. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести