Нема задовољног послодавца ако нема задовољног радника

НОВИ САД: Програм достојанственог рада у Србији за наредни трогодишњи период потписан је  просторијама Савеза самосталних синдиката Србије. 
radnici, Tanjug
Фото: Tanjug

Потписали су га министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, председник Уједињених гранских синдиката „Незавиност” Зоран Стојиљковић, заменик председника Уније послодаваца Србије Иван Ковачевић и помоћник генералног директора Међународне организације рада и регионални директор за Европу и Централну Азију Хајнц Колер.

По Обровићевим речима, уколико грађани Србије осете да су ове године живели мало боље него претходне, то ће значити да се у пракси спроводи потписани Програм достојанственог рада.

Сигурно не можемо на кратак период достићи ниво који имају запослени у ЕУ, али је врло битно да радник у Србији сваког месеца и сваке године осети неки бољитак, истакао је Орбовић. Како је додао, постоји спремност свих социјалних партнера да се достојанствени рад подигне на виши ниво, као и однос запослених и послодаваца.

Свесни смо тога да ће то бити тешко и да ће зависити од свих нас, али не бих потписивао такав акт ако не бих веровао да ћемо у наредном периоду постићи бољитак, поручио је Орбовић.

Од будућности рада зависи и будућност синдиката и запослених у Србији, оценио је Зоран Стојиљковић, додајући да је заједничко власништво над тим пројектом гарант да ће Програм бити спроведен у дело.


Социјални дијалог није лак, али је изузетно битан

Социјални дијалог није увек лак, али је изузетно битан, оценио је Хајнц Колер, додајући да управо потписани Програм достојанственог рада представља значајан симбол социјалног дијалога.

Због тога се он мора спроводити у пракси, додао је, а МОР је ту да пружи подршку социјалним партнерима у његовом спровођењу.


Кроз Надзорни одбор имамо заједничку контролу над тим пројектом и могућност да најмање два пута годишње одржимо конференције на којима ћемо представити шта је урађено. Механизам је такав да обезбеђује утицај свих актера и нека врста гаранције да се ради о пројекту чије ћемо ефекте евалуирати након што буде завршен. То је и начин да пројекат буде видљив за запослене и све грађане Србије, најавио је Стојиљковић.

Не може бити задовољног послодавца, ако нема задовољног радника, сматра Иван Ковачевић, додајући да сви заједно морају радити на стварању бољих услова за функционисање српске привреде.

Нисмо ми, додаје, у Унији против кретања капитала, али домаћи послодавци морају добити барем приближне услове које имају страни.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести