Немачка напушта угаљ до 2030, циљ 100% чиста струја до 2035.

БЕРЛИН: Влада Немачке најавила је да та земља напушта угаљ до 2030. године и да жели да достигне 100 одсто чисту електричну енергију до 2035. године.
struja dalekovod
Фото: pixabay.com

Циљ којем Немачка стреми је да се од 2035. године електричном енергијом снабдева искључиво помоћу обновљивих извора и зеленог водоника, најавио је министар привреде и климатске заштите Роберт Хабек.

План је и да Немачка у потпуности напусти угаљ до 2030, осам година пре претходно постављеног рока, преноси портал Клима101.

Према представљеним плановима обновљиви извори би до краја деценије требало да достигну 80 одсто удела у производњи струје, што је дупло више него у 2021.

Тренутно веће ослањање на угаљ, од око 28 одсто, приписује се одлуци владе Ангеле Меркел да током ове године угаси све нуклеарне реакторе.

Соларне електране биће обавезне на новим комерцијалним зградама и стандард за новоизграђене куће, додао је министар Хабек. Према његовим речима, земља би требало да буде ефикаснија и бржа у борби против климатских промена.

Немачка тежи томе да смањи емисије гасова са ефектом стаклене баште за 65 одсто до 2030. године у поредењу са нивоима забележеним 1990. године.

Ни сектор одрживе мобилности није занемарен па би у наредних осам година требало да се гради 100.000 пуњачких станица за електричне аутомобиле годишње.

Како је представник Зелене партије Хабек нагласио, да би испунила циљеве за заштиту климе, пред Немачком стоји озбиљан политички задатак, што ће истовремено бити и велики друштвени и финансијски изазов, али и прилика.

Амбициозни циљеви, које је Хабек представио, осмишљени су како би довели једну од водећих европских привреда до карбонске неутралности закључно са 2045. годином.

Исти рок да достигну нето-нулте емисије себи су задале и Шведска и Португал, док Уједињено Краљевство, САД, Данска, Канада, Јапан, као и ЕУ намеравају да то испуне до 2050.

Према подацима непрофитне организације Energy and Climate Intelligence Unit, укупно 137 земаља изнело је неку врсту обећања да ће достићи карбонску неутралност у периоду између 2045. и 2070.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести