Немачка помаже компанијама са 22 милијарде евра помоћи

БЕРЛИН: Немачка ће, како се очекује, од јануара до јуна 2021. године исплатити до 22 милијарде евра финансијске помоћи компанијама и самосталним предузетницима због пандемије корона вируса.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Немачки пакет помоћи у новембру за надокнаду фирмама које су погодиле рестриктивне мере уведене због пандемије корона вируса износиће 14 милијарди евра, открио је добро упућен извор, преноси Ројтерс. Влада је првотно очекивала да ће платити 10 милијарди евра.

Савет економских саветника немачке владе очекује да ће немачка привреда забележити мањи пад него што се на почетку очекивало захваљујући успешнијем лету, али други талас корона вируса покварио је изгледе за очекивани раст у 2021. години.

У оквиру новог пакета помоћи компаније могу да добију до 200.000 евра месечно за фиксне трошкове попут најма, а самостални предузетници могу да добију до 5.000 евра.

Немачка има довољно фискалне снаге за додатну финансијску помоћ ако то буде потребно, рекао је у четвртак министар финанција Олаф Шолц.

Он је додао да Немачка планира ове године да се задужи за 300 милијарди евра, али да мора пажљиво да размотри које мере имају смисла.

Институт Бригел из Брисела процењује да је Немачка компанијама и грађанима у виду бесповратних средстава дала око 8,3 одсто свог БДП, нешто мање од Сједињених Држава које су издвојиле око 9,1 одсто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести