Немачка се одлучила за ИБМ за е-пасош о вакцинацији

БЕРЛИН: Немачка влада одлучила је да америчком концерну ИБМ да посао израде електронског пасоша о вакцинацији у тој земљи, сазнаје „Бизнис инсајдер“.
kompjuter mis
Фото: pixabay.com

Лист, позивајући се на кругове унутар владе Немачке, наводи да је ИБМ победио немачки Телеком који је прошле године заједно са САП развио „Corona Warn“ апликацију.

Министарство здравља затражило је понуде од више компанија, а према поверљивим подацима вакцинисани ће добити дигитални пасош преко центара за вакцинацију, лекарских ординациа, путем сертификата о вакцинацији.

Сертификат о вакцинацији ће најпре вакцинисаном бити уручен у папиру (2Д код) или директно преко једне апликације на паметни телефон.

Преко апликације, коју сада треба да развије ИБМ, ресторани, продавнице, фитнес центри, хотели и све друге установе могу да регулишу приступ тиме што могу проверити да ли је лице вакцинисано.

ИБМ-у је овај посао веома уносан, јер, како пише лист, према документацији Министарства, по сертификату ће добијати 50 евро центи.

То би, ако се узме у обзир предвиђена стопа вакцинације од 80 одсто, годишње око 65 милиона људи, то јест 32,5 милиона евра.

Према плану након званичне објаве одлуке владе дигитални пасош би требало да буде израђен у року од осам недеља, што ће омогућити да од јуна вакцинисани добију тај електронски документ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести