Немачки Виценман стиже и запошљава 300 Куљана

Немачка компанија из ауто-индустрије „Њитзенманн” уплатила је на рачун Општине Кула 37,8 милиона динара за шест хектара неизграђеног грађевинског земљишта у Индустријској зони ради изградње фабрике ауто-делова.
д
Фото: Општина Кула

Тако је завршена прича дуга неколико месеци о томе да ће немачки гигант у производњи ауто-делова пословање проширити и на Србију изградњом фабрике у новој Индустријској зони у Кули.

Купопродајни уговор потписали су председник општине Кула Дамјан Миљанић и директор немачке комапаније Михаел Шојб.

После потписивања уговора, Шојб најавио је да ће по исходовању грађевинске дозволе одмах почети изградњу фабричке хале. 

– Задовољан сам сарадњом с локалном самоуправом па очекујем већ да почетком априла добијемо грађевинску дозволу да бисмо могли почети грађевинске радове – казао је Шојб.

По његовим речима, намера је да у фабрици ради 300 људи, али да постоји могућност да се број радних места и повећа како се буде увећавао обим посла.

Компанија је платила уплатила на рачун Општине Кула 37,8 милиона динара за шест хектара неизграђеног грађевинског земљишта

Председник општине Кула Дамјан Миљанић казао је да се вишегодишњи труд на довођењу инвеститора исплатио јер у Индустријској зони у Кули послује више компанија.  Он је изразио задовољство што је немачка компанија „Виценман” изабрала  баш Кулу као место у којем жели да привређује, рекавши да ће наставити да чине напоре ради довођењу нових инвеститора да би што више житеља с подручја општине било запослено. Индустријска зона у Кули је потпуно комунално опремљена, а „Виценман” ће приликом градње производног погона требати само да изгради прилазе погону.

У новоизграђеној зони у Кули прошле године погоне су отоврила два италијанска инвеститора. У једном од највећих светских произвођача доњег рубља компанији „Калцедонија” тренутно ради стотину радника, а из компаније су најавили да им треба још два пута толико, 300. Други предузетник је фабрика обуће „Еуроин”, где ради 300 запослених. „Еуроин” је, рецимо, најпознатији бренд у производи горњих делова обуће, које из Куле шаљу у Италију и тамо састављају.

Још 2014. Општина Кула  је подржала „Севеплант” из Холандије и била одличан партнер у намери да се локално становништво и регион развијају кроз подизање вишегодишњих засада воћа. На парцели од 1,8 хектара у кулској индустријској зони „Севеплант” је изградио хладњачу, радни простор за сортирање и калемљење садница, канцеларије и управу. На 110 хектара кулских ораница производи годишње око три милиона садница воћа, највише јабука, и запошљава око 90 сезонаца. Расадник се налази између Куле и Црвенке.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести