Незапослени нерадо прихватају послове текстилаца, кожара..

БЕОГРАД: Незапослени са евиденције Националне службе за запошљавање (НСЗ) најчешће нису заинтересовани за послове у области текстилства и кожарства, машинства и обраде метала, пише Политика.
radovi, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према наводима листа, не занима их превише ни рад у области пољопривреде, производње и прераде хране, шумарства и обраде дрвета.

У НСЗ ипак откривају, преноси лист, да подаци о понуђеним условима рада од страна послодаваца могу да представљају конкретне чињенице и основ за оправдано одбијање понуђеног занимања.

Понуде одбијају због плата нижих од просека за те послове на регионалном нивоу, услова рада који су испод стандарда за занимање, неплаћених доприноса или прековременог рада, нередовних исплата, удаљености радног места, набрајају у НСЗ.

Смета им, како се наводи, и када постоји опасност од повређивања, професионалних или других врста обољења, рада на висини, под водом или земљом...

Постоје и случајеви када незапослени одбијају понуде без оправданог разлога, па је брисање са евиденције могуће због непридржавања законских одредби о обавезама незапослених.

На тај начин у јуну ове године је 13.338 незапослених избрисано са бироа рада.

Од тог броја, 12.041 неоправдано се није јавио или одазвао позиву НСЗ, због чега су избрисани на одређени рок, 1.145 није се одазвало на индивидуални разговор са саветницима НСЗ...

Они који су брисани са бироа имају право опет да се уведу у евиденцију по истеку шест месеци од дана престанка вођења евиденције. Изузетно, уколико је корисник новчане накнаде избрисан јер је обављао рад без закљученог уговора, то право поново стиче по истеку рока од девет месеци, пише лист.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести