Ни пециво за новчаник није као што је некад било, переце и кифле скоро као векна хлеба

Већ десетак дана пециво у пекарама плаћамо скупље у просеку за 30 одсто. Није поскупело само бело пециво, кифле и переце, које сада коштају 50 динара, а пре поскупљења 30 динара, већ више цене имају и остала пецива. 
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Погачица без квасца сада је 55 динара, кукурузни штапић 75 динара, плетени штапић и празан кроасан 110 динара, погачица са чварцима 125 динара, мекике и крофне 90 динара

Празан бурек продаје се за 140 динара, са сиром и кромпиром 170 динара, месом 200 динара а пица бурек 240 динара.Пре поскупљења буреци са филом били су јефтинији за 30 до 50 динара.

Што се тиче хлеба потрошачи не треба да брину, јер неће поскупети .казао је председник Уније пекара Србије Пралица .-Народни хлеб „сава” чија векна кошта 53,5 динара сигурно неће поскупети до 8. новембра, а уколико поскупи биће минимално, динар, два.

Имамо, рекао је Пралица, најјефтинију векну у региону,јер тамо кошта стотину динара. 

Остале векне хлеба, навео је, коштају 70 и 80 динара, али има хлеба и за стотину динара од специјалних врста брашна.

Иначе, према подацима Републичког завода за статистику хлеб је за годину дана поскупе 20,7 одсто,а пециво непуних 24одсто.

Пекари разлог за поскупљење налазе у цени пшенице чији је килограм тренутно 40 динара,а килограм брашна као пшенични производ за пекаре сада 55 динара килограм ,али напомињу да није само пшеница подигла коштање пециву већ су и трошкови пословања порасли, и ту пре свега мисле на плате запослених, у пекарама , а онда и друге издатке, енергенте и сировине.

- Поскупела је струја, закупи локала и радна снага. Не можемо више да нађемо продавца у пекари који би пристао да ради за плату нижу од 65.000 динара. Ни пекара не би имали да немају лични доходак 120.000 динара за рад по дану , односно 180.000 динара за ноћну смену. Скупо нас коштају и возачи који разносе пециво чије плате се крећу од 100.000 динара до 120.000 дианра - изјавио је за „Дневник” председник Уније пекара Србије Зоран Пралица.


Затварање локала због конкуренције

Председник Уније пекара Србије Пралица наводи да има пуно пекара који затварају локале, јер је у протеклим годинама отворено безброј пекара и при томе се нису бирале локације.

Има пуно примера по градовима да се пекаре налазе једна уз другу па због високих трошкова пословања, конкуренције у комшилуку и све скупљих производа, не могу да опстану - навео је Пралица.


По његовим речима пекари који имају запослене дуги низ година у доброј су позицији ,не страхују да ће их напустити, јер имају изграђено међусобно поверење.

- Има пекара који се муче да нађу радну снагу.Требају нам првенствнео продавца а онда и пекари и возачи - разносачи пецива, али се не јављају ни на огласе а камоли да дођу и распитају се о висини зараде и условима рада Уколико се пак нађе радна снага, не задржава се пуно, свега неколико месеци и даје отказ - навео је Правлица и додао да су поједини пекари покушали да реше недостатак возача ангажовањем шофера из Непала и Турске, али да у томе нису успели. 

Он каже да је брашно као основна сировина у пекарству сада дупло скупља него прошле године 

- Килограм је пре годину дана коштао 27 динара а пекари сада плаћају 55 динара за килограм брашна - наводи Пралица и каже да очекује да се та цена задржи до краја године. - Али уколико цена брашна оде навише и пекари ће морати коштање својих производа прилагођавати цени брашна, јер не могу привређивати на своју штету. 

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести