Николић: Американцима није у интересу нова економска криза

БЕОГРАД: Главна и одговорна уредница магазина  Бизнис и Економетар Радојка Николић рекла је данас да Американцима није у интересу нова економска криза, нити нови монетарни пожар, као и да не очекује да ће доћи до таквог сценарија.
YT
Фото: Youtube Printscreen

"Судећи према информацијама које сада имамо, не би требало очекивати ширење те кризе. И самим Американцима и финансијким и осталим властима је важно да се криза на томе заустави, јер не желе нови монетарни пожар", рекла је Николићева Танјугу.

Истакла је да је начин пословања банке Силицијумске долине ограничен на сектор ИТ услуга и стартапа и додала да ће се овај случај завршити тако што ће држава помоћи са новим средствима да би спасила улоге клијената.

"И сам начин пословања ове банке је прилично херметичан, јер је ограничен на сектор ИТ услуга и стартапа. И то је једна од могућности да се случај заврши, банка ће пропасти, али улози клијената неће, држава ће ући са новим средствима да би спасила улоге клијената", рекла је Николићева.

Каже да је прилично извесно, како кажу прогнозе Американаца и  експерата за ову област, да ће ФЕД највероватније сада спорије подизати каматну стопу него што су намеравали, како не би наглим повећањем каматних стопа били угрожени сви остали у економском и у монетарном сектору.

Јасно је да је ово сада последица наглог подизања каматних стопа, које је утицало на смањење новчане масе, додала је Николићева.

"Цео овај случај се односи на банкарски сектор у Америци, нема толико везе са европским банкарским системом и никакво ширење не треба очекивати", додала је Николићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести