НИС-ове нафтне бушотине раде као да короне нема

Пандемија коронавируса и увођење ванредног стања, те живот у досада непознатим условима, привреди и друштву у Србији, али и целом свету, донели су велике промене у начину рада и пословања, као и организовања производње, дистрибуције и пласмана производа.
nafta pumpa
Фото: pixabay.com

Многи запослени сада раде од куће, многа предузећа уопште не раде или су свој рад свеле на минимум, а на посао не иде велики део запослених у јавном сектору. Ипак, много је и оних који сваког дана одлазе на радна места јер је неопходно да се до продавница и апотека допреми роба. Будући да је укинут јавни превоз, баш као и међуградски саобраћај, многи послодавци организују превоз за своје запослене, а има и оних који на посао возе сопствени аутомобиле.

На пумпама у Србији горива има и сигурно је да ће га бити јер се у Рафинерији нафте  Панчево ради редовно, а ради се и на нафтним пољима, указују у Нафтној индустрији Србије. У тој компанији истичу да су, као одговорна компанија која ангажује више од 11.000 запослених, одмах по избијању епидемије предузели низ мера да би здравље запослених, екстерних сарадника, извођача и потрошача било заштићено, а то је и приоритет у овој ситуацији, те да се неопходна заштитна средства за запослене континуирано набављају. Такође, истичу у тој компанији, предузет је и низ мера да би се очувала производња на свим виталним постројењима и стабилност у снабдевању нафтним дериватима у Србији.

У овом тренутку, указују у НИС-у, производња и прерада нафте и нафтних деривата, а потом и њихова испорука и продаја горива на бензинским пумпама, одвијају се у најбољем реду. Производња у Рафинерији нафте Панчево обавља се несметано, а исто је и када је реч о дистрибуцији деривата. Да би се посао одвијао без проблема, у НИС-у је организован посебан превоз за запослене. Када је реч о Истраживању и производњи, у том сегменту се предузимају све неопходне мере да би се очували стабилност производње и здравље запослених.  У свим производним блоковима формирани су штабови за реаговање у условима ванредних ситуација и обавља се свакодневни мониторинг здравственог стања запослених.

Из НИС-а истичу да су спремни за стабилно снабдевање домаћег тржишта – становништва, привреде и јавних институција. У складу с одлукама надлежних државних органа, бензинске пумпе НИС-а радним данима раде од 7 до 15 часова, док су викендом отворене од 7 до 13. Осим тога, одређени објекати раде 24 часа, а реч је о бензинским пумпама на којима се снабдевају државни органи, здравствене и друге јавне институције, као и правна и физичка лица с посебним дозволама.

У НИС-у наглашавају да ће се и у наредном периоду поштовати све препоруке надлежних државних органа и пратити развој ситуације везано за коронавирус у Србији, али и у другим земљама где компанија послује.

Примењују се препоруке надлежних

Да би се очувала производња и стабилност снабдевања нафтним дериватима, у НИС-у је формиран Кризни тим на нивоу компаније, али и на нивоу сваког бизнис-блока. Примењују се препоруке надлежних органа о понашању да би се спречило ширење инфекције, а запосленима су дате јасне инструкције о поступању уколико постоји сумња да је запослени заражен. У пословним центрима у Београду и Новом Саду, Рафинерији у Панчеву, као и на осталим локацијама на којима се може наћи већи број запослених, редовно се спроводи дезинфекција. Запослени који раде у администрацији раде од куће, тако раде и сви којима то природа посла дозвољава, а препоручено је да се састанци одржавају преко видео-везе.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести