Нисан затвара фабрике у Индонезији и Шпанији

ТОКИО: Компанија Нисан је најавила данас да ће затворити две фабрике, једну у Шпанији и другу у Индонезији, јер је ова јапанска аутомобилска група пословала с губитком први пут у 11 година, пошто је пандемија Ковид-19 оборила глобалну тражњу и зауставила производњу.
w
Фото: pixabay.com

Нисанов генерални директор Макото Ућида рекао је новинарима да ће производња у Европи бити концентрисана на британски погон у Сандерленду, док ће фабрика у Индонезији бити пресељена на Тајланд, јер јапанска компанија смањује глобалну производњу за 20 посто, јавља агенција АП.

Нисан је известио данас да је у фискалносј години, завршеној у марту, забележио губитак од 671,2 милијарди јена (6,2 милијарде долара), што је први годишњи губитак од финансијске кризе 2009. године.

У прошлој фискалној години, ова компанија са седиштем у Јокохами забележила је добит од 319,1 милијарду јена.

Из Нисана су навели да је њихова глобална производња возила пала у априлу за 62 одсто, на 150.388 возила, у односу на годину раније, док им је продаја широм света потонуила прошлог месеца за скоро 42 процента.

У фискалној години завршеној у марту, продаја Нисана је забележила пад од готово 15 посто, на 9,9 билиона јена (91,6 милијарди долара).

Синдикати радника упозоравају да ће, уколико Нисан крене са затварањем производног погона у Барселони и још две мање фабрике у оближним местима, поред запослених у тим фабрикама бити угрожено додатних 20.000 радних места у Нисановом ланцу добављача, наводи АП.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести