Нису дефицитарни само софтвераши и ИТ стручњаци

Све је више страних компанија у сремским општинама које раднике траже у суседним локалним самоуправама јер у онима у којима послују, и поред многих незапослених. не могу да их нађу.
radnik, pixabay
Фото: Pixabay

Све у свему, нису дефицитарни само ИТ стручњаци већ у неким општинама фирме не могу да нађу ни раднике других профила и заната. Након што је немачка компанија која послује у Инђији „ИГБ аутомотив”, у којој је већ 2.200 радника, организовала Дане каријере у Иригу, Старој Пазови, Сремским Карловцима и Петровадину у потрази за 100 производних радника, њен рецепт преузимају и друге компаније, које будућим радницима из суседних сремских општина обезбеђују чак и превоз до радног места.

Тако компанија „Метал цинкара” д. о. о. Инђија у општинама Ириг и Стара Пазова тражи квалификоване и неквалификоване раднике на одређено и неодређено време, којима ће бити обезеђен превоз до посла. Како за „Дневник” објашњава пословна секратарица „Метал цинкаре” Весна Илић, због повећаног обима производње, али и сезоне годишњих одмора,  тражи се 10-15 радника у производњи и два на одржавању.


Румски случај

С проблемом недостатка радне снаге, без обзира на то што се траже неквалификовани, полуквалификовани и квалификовани, прошле године сусрела се и Фабрика за израду меморијских душека и јастука која послује у Руми и која нема довољно радника да би радила у две смене. Та кинеско-данска компанија желела је да запосли, уз 290 постојећих, још више од 150 радника, али кројача и шивача у општини Рума није било па су помоћ потражили у суседним сремским општинама. Директор компаније Александар Андерсен Подравац закључио је да на евиденцији незапослених у Руми недостаје квалитетна радна снага јер је у ту локалну самоуправу последњих година дошло неколико страних инвеститора који се баве сличном струком. Најавио је да ће, уколико не успеју да пронађу кројаче и шиваче у другим сремским општинама, сами организовати обуку да би коначно кренули да раде пуним капацитетом пошто планирају да у наредне три године имају 1.200 радника, што значи да би готово 1.000 неквалификованих али обучених могло добити радно место.


„Имамо повећан обим производње, а већ осам месеци радимо у три смене да бисмо завршили све послове“, рекла је Весна Илић.

„У општини Инђија је тешко наћи раднике у производњи јер има доста компанија које овде послују и које такође траже раднике, па смо одлучили да их потражимо у суседним општинама. Примамо производне раднике без обзира на стручну спрему, до 50 година старости, за рад у погону у Инђији, и свима обезбеђујемо превоз.“

Користећи дугогодишње искуство „Поцинковалнице” д. о. о. Цеље, компанија „Метал цинкара” је од свог оснивања тржишно оријентисана фирма, позната како на домаћем тржишту, тако и на иностраном. Челичне конструкције цинковане у „Метал цинкари” могу се видети у многим земљама Европе, Блиског и Далеког истока, као и у Русији. Та компанија тренутно запошљава, како нам је рекла Весна Илић, 90 радника, али планира да тај број повећа. Јер, када је крајем 2010. године у Инђији свечано отварана „Метал цинкара”, као једна од највећих словеначких инвестиција у Србији, најављено је да ће након почетних 50 радника, у будућности запослити око 200 да би остварила зацртане циљева развоја на домаћем, али и европском тржишту. Компанија спада међу најмодерније цинкаре у Европи.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести