НОПС: Највише ће бити на штети путници са заменским ваучерима

БЕОГРАД:  Уколико се проблем са лиценцама за туристичке агенције не реши, највећи губитници биће путници који имају ваучере за заменско путовање, сматрају у Националној организацији потрошача Србије.
putovanje korona granica turizam pix
Фото: Pixabay.com

У саопштењу НОПС-а се наводи да ако агенције банкротирају, ова путовања сигурно неће бити реализована, а поврат новца на основу полиса осигурања је такође под знаком питања, будући да су последице ванредног стања углавном искључене као осигурани случајеви.

"У случају оваквог сценарија, не помажу ни ненаплативе тужбе против агенција, које пропагирају поједина удружења", наводе из НОПС-а и додају да оне могу само створити додатне трошкове путницима.

Наглашавају да је сада приоритет да се нађе решење које ће омогућити агенцијама да преживе, јер би тако били заштићени и потрошачи, односно путници са заменским путовањем. "Подржавамо све напоре да се реше проблеми у овој области, али инсистирамо да се раздвоји жито од кукоља и помогне само онима који помоћ заслужују", наводе из НОПС-а.

Додају да се питање полиса осигурања може решити тако да се цена одређује у складу са прометом, индивидуалном проценом ризика, а не на основу нереалних критеријума који се намећу свима без обзира на начин пословања.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести