НОВА ОБАВЕЗА ЕЛЕКТРОНСКОГ АРХИВИРАЊА ОД 1. ЈАНУАРА 2024.

Правила и процедуре за чување електронских докумената почињу да се примењују од 1. јануара, што је датум почетка примене Уредбе о електронском архивирању. У истом тренутку требало би да почне са радом нови државни портал еАрхив, намењен испуњавању ових обавеза од стране јавног сектора.
1
Фото: Pexels.com

На овај начин се постојећа правила о чувању папирне документације додатно проширују на електронске документе, са истим циљем - да и једни и други, протеком времена, не изгубе на веродостојности и употребљивости.

Електронске документе које је потребно чувати и архивирати су они који су изворно настали у електронском формату, али и они документи које субјект из штампаног формата дигитализује по предвиђеној процедури, тако да том дигитализацијом настаје нови оригинал. Напомињемо да простим скенирањем докумената не настаје дигитализован документ већ само његова електронска копија, и ова Уредба не уводи обавезу дигитализације штампаних докумената нити обавезу вођења електронске деловодне књиге. Такође, не архивирају се сви електронски документи, већ само они који имају прописане рокове чувања, и који се чувају дуже од годину дана.

Уредба прави разлику између поузданог и квалификованог електронског чувања, при чему поуздано субјекти могу самостално да спроводе, уз примену адекватног софтвера, док је квалификовано чување услуга од поверења коју може да пружа само субјект који је за то регистрован од стране надлежног министарства.

Већ 22. децембра 2023. биће одржан вебинар на тему електронског архивирања, на којем ће, између осталих, говорити Светлана Јовановић из кабинета председнице Владе и јединице за имплементацију стратешких пројеката. Очекује се да ће на вебинару бити поменуте и најављене измене Уредбе, које се очекују почетком 2024. године.

До самог вебинара више о материји електронског архивирања можете прочитати на страници коју је припремио Параграф Леx, а која се односи на често постављена питања и дилеме у вези са електронским архивирањем.

(ПРОМО)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести