НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ 5Г да  возимо аутомобиле, наводњавамо њиве...

НОВИ САД: Увођење 5Г технологије изазов је за свако друштво, па и Србију, а из РАТЕЛ-а најављују да би 2020. требало да буде припремљена аукција спектра за 5Г.
1
Фото: pixabay.com

– У том смислу Србија не касни за Европом где, такође, тај посао неће бити тако брзо завршен – каже директор Ратела Владица Тинтор, и наглашава да није питање да ли је неко бржи у тој трци за увођење нове, пете генерације мобилне телефоније и ко, него је питање ко је тржишно спремнији да ту технологију искористи. – Само увођење 5Г технологије да би се увела нема толико смисла зато што грађани иначе сада имају квалитетну услугу. Уколико је привреда спремна да прихвати ту трансформацију, оно што и Влада Србије прича, а то је дигитализација, што се пре то буде урадило, 5Г технологије ће имати смисла.

Наводи да су крајем прошле године и у току ове многе европске земље имале или ће имати аукције по питању спектра за 5Г.

– Већ годинама се прича о аутомобилима без возача. Да би се њима могло управљати, мора да постоји комуникација између аутомобила и неких базних станица. Прича о паметним домаћинствима, где ће сваки појединац да управља електричном енергијом, апаратима… и ту је потребна нека инфраструктура која ће омогућити комуникацију – каже Тинтор.

Наводи као пример и област пољопривреде, где се аутоматски мери квалитет земље, сагледава шта јој је потребно, кад у којем тренутку наводњавати. Ту је, додаје, исто тако неопходна одређена телекомуникациона инфраструктура која ће то да подржи.


Није важно бити први

Рател ће, каже Тинтор, заједно с другим државним институцијама омогућити да аукција буде спремна за следећу годину, али и наводи да то неће бити једини довољан услов да се 5Г технологија у правом смислу имплементира у Србији.

Како је рекао, ипак мобилни оператери плаћају велике паре за те лиценце и имају одређена очекивања за поврат инвестиције.

– Неке земље су из чисте трке кренуле у 5Г технологије да би могле да кажу: ето, ми смо први, други, а да просто само тржиште за то још увек није спремно – каже Тинтор.


– Тих примера је много више и практично кроз те сегменте идеја је да 5Г технологија буде платформа која ће да омогући комуникације у различитим секторима – казао је Тинтор, објашњавајући да је на тај начин пословни модел потпуно другачији у односу на претходне генерације. – Свакако ће се 5Г односити и на бољи квалитет комуникација које ће имати крајњи корисници, али оператери ће стављати велики акценат и на друге секторе који су директно или индиректно везани за грађане.

Тинтор појашњава да свака нова генерација мобилне телефоније носи са собом неку мистичност, а у случају 5Г највеће неразумевање је у томе шта подразумева. Када се појавила друга генерација мобилне телефоније, омогућавала је и пренос гласа и СМС порука, а с трећом генерацијом је укључен и интернет.

– Са четвртом генерацијом, коју данас користимо, тај интернет је на сасвим задовољавајућем нивоу и поставља се питање шта је то што крајњи корисник добија с петом генерацијом. Пета генерација мобилне телефоније има потпуно другачији пословни модел у односу на претходне генерације – навео је Тинтор.

Објаснио је да су се претходне генерације мобилне телефоније искључиво усмеравале на корисничко искуство у телекомуникационом смислу, те да ће свакако пета генерација имати тај сегмент врло значајан у смислу још бржег интернета, још квалитетније услуге и могућности да корисници телевизијски програм на мобилном телефону гледају у реалном времену.

Међутим, додаје, пословни модел је такав да је идеја да се у телекомуникациони сектор увуку” многи други сектори.    

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести