Нови аранжман с ММФ-ом биће опет саветодавног карактера

БЕОГРАД: Србија је у првом кварталу ове године забележила боље резултате него што је то буџетом планирано, истакао је министар финансија Синиша Мали током данашњег онлајн разговора са мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју је предводио Јан Кес Мартејн, саопштило је Министарство финансија.
sinisa mali
Фото: Tanjug (B. Stekić, arhiva)

Министар Мали је нагласио да је пад БДП-а у првом кварталу износио 0,5 одсто, што је бољи резултат него што је то очекивано, те да је кључан други квартал у коме се очекује раст од преко 10 процената у односу на исти период прошле године.

Додао је да би се тиме достигао пројектовани годишњи раст од шест одсто, чему ће допринети и велики инфраструктурни радови на капиталним пројектима.

Мали је рекао и да је незапосленост у претходној години износила свега девет одсто, што је резултат обимног економског пакета мера за подршку привреди и грађанима и огроман успех у условима економске кризе изазване пандемијом вируса ковид 19, саопштило је Министарство.

Он је оценио да је Србија међу најуспешнијим државама у Европи и на свету по броју вакцинисаних и ревакцинисаних грађана, што помаже даље отварање домаће економије.

Министар финансија је најавио да ће у наредних 10 дана бити положен камен темељац за изградњу нове фабрике вакцина.

Тема разговора је била и реформа јавних предузећа, што је, према речима двојице саговорника важан реформски циљ који ће сигурно бити део новог аранжмана са ММФ-ом.

Министар је нагласио да је усвојена Стратегија државног власништва и управљања привредним субјектима који су у власништву Републике Србије за период од 2021. до 2027. године, као и да следи усвајање акционог плана за спровођење Стратегије.

Наводи се да су Мали и Кес Мартејн разговарали о Стратегији за развој тржишта капитала, чије усвајање је Мали најавио за трећи квартал ове године, а представља,како је рекао, један од апсолутних приоритета Министарства финансија и важан реформски циљ договорен са ММФ-ом.

Двојица саговорника су разговарали и о пореској политици у контексту „зелене агенде", и Мали је истакао да је важно да се јасно дефинише зелена стратегија Србије за наредне деценије, како би у складу са тим могла да се дефинише и пореска политика.

Он је рекао да је Србија заинтересована да емитује зелене обвезнице, али и да је за то управо потребна јасна „зелена агенда".

Министарство финансија је додало да је на састанку било речи о реформи Пореске управе која је у току, затим о фискалним правилима као и о унапређењу праћења фискалних ризика.

Мали и Кес Мартејн су разговарали о новом аранжману с ММФ-ом који би, као и претходни, био искључиво саветодавног карактера, односно не би подразумевао финансијску подршку.

Нови аранжман ће бити усмерен на спровођење и завршетак структурних реформи, као и на очување постигнуте фискалне стабилности, напомиње се у саопштењу Министарства финансија Србије.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести