Новим мерама за запошљавање, посао за 5.000 људи

БЕОГРАД: Државна секретарка у Министарству финансија Славица Савичић изјавила је данас да сет мера које то министарство припрема за подстицаје новом запошљавању, доноси ослушкујући потребе привреде и са жељом да се смањи незапосленост у Србији.
posao
Фото: Youtube Printscreen

Она је гостујући на РТС-у најавила да ће сет закона бити у скупштинској процедури у новембру ове године, а у примени од 1. јануара 2020. године.

„Предвиђен је велики број законских измена, а већина закона је припремљена готово у целости, како би ускоро ушли у скупштинску процедуру“, истакла је Савичић.

Према њеним речима, кључна мера садржана је у Закону о порезу на доходак грађана, где су предвиђене одређене пореске олакшице за запошљавање, али ће измена бити и у другим прописима.

„Ове године смо покушали да нађемо оптималну меру да се на неки начин стимулише запошљавање. То се највише односи на оне који су завршили факултете и средње школе, односно на све оне који нису радили ове године. Идеја је да заснују радни однос током следеће године, а послодавци ће на тај начин имати олакшице. Предлог је да се ослободе пореза на зараде у првој години од 70 посто, у другој 65 посто и у последњој 60 посто. Планирано је ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95 одсто и треће 85 одсто “, објаснила је Савичић.

Она је додала да је концепт постављен тако да олакшице прате запосленог и ако промени фирму, те ако пређе у другу компанију, послодавац код кога се запослио, имаће право да настави са коришћењем олакшица.

„Ово је добра прича за послодавце, јер ће имати интерес и жељу да их задрже на послу. Наша очекивања су да ће на тај начин да се значајно повећа број запослених. То је стратешки циљ Владе. Осмислили смо ове мере јер, са једне стране имамо могућности и финансијска средства, а са друге стране желимо да имамо што већи број запослених и да што више младих људи задржимо у Србији. На тај начин подстичемо и раст привреде“, казала је Савичић.

Према њеним речима, прве су процене да ће, захваљујући овим мерама, око 5.000 људи наћи посао, али да неке анализе говоре да ће имати и шири обухват.

Говорећи о мерама за повратнике у земљу, она је прецизирала да је реч о образованим људима који су више од две године били ван земл?е, а који су стекли нека додатна знања и стручности.

„Идеја је да послодавцима који се одлуче да запосле таквог појединца, пореска основица буде умањена 70 одсто. Та стимулација ће трајати пет година, а наравно послодавци ће морати да испуне одређене услове како би остварили ту врсту олакшица. Суштина је да стимулишемо оне који желе да се врате у земљу. Они имају додатна знања која су стекли, а која су овде драгоцена, и на тај начин могу да дају допринос“, нагласила је Савичић.

Државна секретарка је подсетила да ће од 1. јануара 2020. године бити повећан неопорезиви део зараде са 15.300 на 16.300 динара, као и да ће бити смањен порез на зараде са 62 на 61 одсто.

Савичић је подсетила и да су припремљене измене закона уз помоћ којих ће се на лакши начин утврдити да ли је послодавац за своје послове ангажовао предузетника и тако избегао запошљавање новог радника и плаћање пореза.

„То је случај који се често јавља, да послодавац користи предузетника за одређене послове, и на тај начин избегава плаћање пореза. Ми смо ове године покушали, користећи искуства оних који су све то прошли, да направимо систем и формирамо јасне критеријуме. Има их укупно девет, а захваљујући њима утврђиваће се да ли послодавац користи предузетника као запослено лице или не“, објаснила је она.

Државна секретарка је додала да је Србија на добром путу, јер Министарство финансија, на челу са министром Синишом Малим, покушава да паметно да искористи фискални простор, спровођењем добрих идеја и имајући у виду општи интерес.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести