НОВИНЕ НА САЈТУ НБС Све провизије биће лако израчунати

Мало који клијент банке зна колико новца годишње остави банци код које има отворен текући рачун, за разне провизије и накнаде, а да није узео ни динар кредита.
д
Фото: Илустрација

Од 17. марта наредне године клијентима ће бити далеко лакше да израчунају  ове трошкове па и да нађу банку која нуди најповољније провизије за услуге које најчешће користе. Упоредна листа тих трошкова биће доступна на сајту Народне банке Србије, на њему бити упоредно приказано укупно 14 разних услуга које банке наплаћују клијентима.

Укупно 14 услуга и провизија које банке наплаћују клијентима моћи ће да се упореде

Ова новина је део Закона о платним услугама, а клијенти ће моћи да сазнају практично све што их интерсује. Међу услугама које ће бити маркиране су: колико кошта вођење текућег рачуна, безготовински пренос динара и евра из једне банке у другу, цена дозвољеног минуса. Ту је затим и  информација колику провизију банке клијентима зарачунавају на пријем новца из иностранства на девизни рачун код нас, колико се плаћа за коришћење услуга мобилног и електорснког банакраства, издавање чекова, као и дебитних и кредитних картица. Међу услугама које је закон предвидео су и подизање кеша на шалатерима банака као и провизије везане зе банкомате за кредитне и дебитне картице.Услуге ће бити подељене по томе да ли се плаћање или подизање новца обавља на банкоматима или шалтерима  у Србији или ван граница наше земље. Трошкови које грађани плаћају за услуге које банка обавља преко трајног налога такође ће обавезно морати да буду приказани. То су  најчешће рачуни за комуналне трошкове, електричну енергију, мобилну течефонију  и ПТТ, а ту је и директно задужење. Поменути закон је обавезао све пословне банке да доставе ове трошкове као и да пријаве сваку промену.


У банку без лупе

Банкари ће бити обавезни да клијентима једном годишње, а без додатних трошкова, доставе извештај о свим накнадама које су платили. Извештај ће морати да садржи приказ ових трошкова, плаћених камата, као и оних које је банка рачунала и приписала у корист клијента, те стопе и износе које је он платио за разна задужења Овај извод мораће да буде прегледан и јасан, односно слова и бројке неће више смети да буду тако ситно исписани да их клијент, и уз коришћење лупе, тешко прочита, а баш та ситна слова и фусноте најчешће их доводе у заблуду.


Из ових података грађани/клијенти ће моћи да сазнају какве су разлике у висини трошкова које банке наплаћују. Тако, рецимо, вођење текућег рачуна поједине банке уопште не наплаћују клијентима старим до 27 година, има и финанијских куће које у ту  категорију убрајају само ученике и студенте, као и оних који наплаћују пуну цену.  У зависности од услуга које се нуде месечно одржавање текућег рачуна банци се плаћа од 150 до 660 динара месечно, а у већини банака овај трошак је око 350 динара. Већ више од годину дана НБС на сајту објаваљује проценте камата на “минус” које обрачунавају банке. За дозвољену позајмицу камате су крећу од 11 одсто, колико зарачунава ПроКредит банка, па до 35,40 колико је код Еуробанке на годишњем нивоу. Оваквих чудних распона биће још  само до средине марта 2019. године.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести