Новосадски „Аретол” нови газда „Прима продукта” 

После седам неуспешних оглашавања продаје имовине кикиндског предузећа „Прима продукт“ у стечају, на којима није било заинтересованих купаца, најзад је непокретна и покретна имовина продата непосредном погодбом новосадском предузећу „Аретол“.
Прима продукт
Фото: Прима продукт

Пре него што је покренут стечај у новембру 2015. године, фирма „Прима продукт“ је словила за лидера у преради воћа и поврћа на северу Баната. Покретна и непокретна имовина „Прима продукта“ продата је „Аретолу“ за 30 одсто процењене вредности комплетне имовине. Када је последњи пут оглашавана продаја, 27.фебруара прошле године, имовина „Прима продукта“ је нуђена је по почетној цени од 220,5 милиона динара. 

Стечајна управница Јелица Вуколић изјавила је да је „Прима продукт“ продат озбиљном купцу, који планира да покрене производњу, јер новосадски „Аретол“ успешно послује у области производње и прераде замрзнутог воћа и поврћа. Она је најавила да ће најпре бити покренути хладњача, а потом и производни погон.

- Каква ће бити динамика покретања фабрике за сада још не знам, али је најважније да је она продата - рекла је Јелица Вуколић. - Исплата ће бити завршена до 31.октобра и тек након тога имовина ће прећи у руке новог власника. Производне линије су очуване, а колико су функционалне то нико не зна, јер у фабрици нема струје. Из постигнуте купопродајне цене најпре ће се измирити хипотекарни повериоци, а након тога следе први, други, трећи и четврти исплатни ред, што ће зависити од количине новца којим располажемо.


Имовина на скоро четири хектара

„Прима продукт“ располаже имовином која се простире на скоро четири хектара површине. Ту су производна хала, магацини, управна зграда, лабораторија, хладњача од 5.000 тона, колска вага, трафо станица, портирница, парна гасна котларница са опремом и залихе резервних делова, материјала, амбалаже, ХТЗ опреме, шкарта производа, робе и једно возило лада нива.


Некада успешна фабрика, која је посрнула у процесу приватизације, има дуг од око две милијарде динара, при чему су највећи повериоци банке и фондови. Кикиндска фабрика „Прима“ је у процесу приватизације продата 2003. године, али је та приватизација поништена, пошто су је тадашњи власници кредитно задуживали. Банке су због ненаплативости својих потраживања фабрику продале Стојану Ждрњи из Суботице и тада је настала фирма „Прима продукт“, а касније је једно време била у већинском власништву Небојше Човића.   

Од покретања стечаја, пре продаје преостале имовине „Прима продукта“ новосадском „Аретолу“, продата је већина непокретне имовине, као што су комбајни, возила и опрема која је била ван употребе. До пре десетак година „Прима“ је производила око 7.500 тона конзервираног поврћа.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести