ОЧЕКУЈУ ИНФЛАЦИЈУ ИЗМЕЂУ 6,4 И 9,0% Економисти смањили прогнозе

БЕОГРАД: Представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у августу 2024. године, бити 7,0 одсто, показали су резултати анкете агенције Ипсос, објавила је Народна банка Србије и навела да су очекивања према резултатима последње, септембарске анкете агенције Блумберг још нижа и износе 6,4 одсто.
inflacija statistika
Фото: pixabay.com

Краткорочна инфлациона очекивања привредника, за годину дана унапред, у претходна три месеца континуирано су се смањивала, па су се у односу на мај, када су износила 10,0 одсто, у августу снизила за један процентни поен и износе 9,0 одсто.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања.

Тако су се очекивања финансијског сектора за две године унапред смањила са 5,0 одсто у јулу на 4,5 одсто у августу, а очекивања за три године унапред са 3,8 одсто на 3,5 одсто, тако да се за оба периода налазе унутар граница циља Народне банке Србије.

Што се тиче средњорочних очекивања привредника, очекивања за две године унапред су са 6,2 одсто у јулу благо смањена на 6,0 одсто у августу, док се за три године унапред она налазе на нивоу од 5,0 одсто а у јулу су била 4,8 одсто.

Резултати анкете који се односе на две и три године унапред, оцењују у НБС, указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља у средњем року.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести