Од почетка године новорегистрованих 2.080 паушалаца

КОПАОНИК: Од почетка примене нове Уредбе о паушалном опорезивању, од 1. јануара ове године регистровано је 2.080 новооснованих паушалаца, а за њих су значајно поједностављене процедуре и ојачана сигурност и предвидивиост пословања и планирања, изјавила је директорка Пореске управе Драгана Марковић.
poreznici, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toškić, ilustracija

Марковићева је синоћ, у уводном делу панела "Реформа пореске администрације - шта је урађено и шта се планира" на Копаоник бизнис форуму, рекла да је знатно поједностављена процедура обрачуна паушалног опрезивања, омогућено подношење захтева у елетронском облику , аутоматко обрачунавање пореза и достављање решења у електронском облику кроз "пореско сандуче".

Такође, за све који би да крену у претузетничке воде омогућен је калкулатор паушалног пореза где могу да израчунају колико ће годишње износити висина паушалног пореза.

Захваљујући томе, сваки порески обвезник може лакше предвидети ризике и направити своје пословне планове, рекла је Марковићева.

Осврћући се на постигнуте резултате, она је навела да је пре пет године усвојен програм трансформације Пореске управе и да је повећан степен наплате јавних прихода.

Иначе, реформски процеси не иду уз повећање степена наплате, а Пореска управа је од 2014. године до данас наплатила 36,7 одсто више јавних прихода.

У 2019. наплаћено је 8,2 одсто више прихода него у 2018. години.

Марковићева је подсетила да су пореске пријаве преведене у електронски облик и да је од поцетка примене електронског поношења пријаве укупан број тих пријава до 31. децембра прошле године достигао 32,3 милиона, а да се током једног месеца поднесе се 530.000 пријава просечно.

Навела је и да су омогућене и пријаве за сезонске раднике, а 322 послодаваца поднело је пријаве за 27.000 радника.

Она је истакла да Пореској управи недостаје још радника, будући да велики број одлази у старосну пензију, али да је проблематично и то да је просечна старост радника у тој институцији 54 године.

Она је навела да и Пореској управи следе даље мере у правцу дигитализације и аутоматизације процеса.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да је принцип који та институција следи да ниједна реформа не треба да се спроводи само ради саме реформе, већ да се олакша привреди.

Она је истакла да је важна сарадња, дијалог и кординација ресора да би се реформе спроводиле.

Јавни интерес свима треба да буде водиља у свему овоме и све реформе морају да се усагласе, рекла је Јовановићева.

Биљана Бујић из Америчке привредне коморе похвалила је напоре представника Пореске управе на томе да се све пријаве достављају електронски, чиме се штеди време и не мора се одлазити на шалтере.

Председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић рекао је да је потребно додатно смањење намета на рад.

Истакао је да без раста извоза нема раста БДП-а и да су мале економије успешне само ако извозе.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести