"Одлив мозгова" годишње кошта као извоз ИТ сектора

БЕОГРАД:Годишњи трошкови које Србија има због одлазака младих и образованих људи у иностранство је 1,2 милијарде евра и једнаки су вредности извоза српског ИТ сектора, речено је данас на панелу Српске асоцијације менаџера (САМ) чија је тема била "Како задржати младе људе у Србији".
programeri, pixabay.com
Фото: pixabay.com

На сусрету Форума менаџера изнети су и подаци ОЕЦД-а да је Србију од 2000. године напустило више од 650.000, углавном младих људи, а према прошлогодишњем истраживању Министарства просвете, сваки четврти студент жели да школовање настави у иностранству, а две трећине жели да настави тамо да живи.

Драган Лончар, професор и продекан за сарадњу са привредом Економског факултета у Београду, изнео је процену да би у наредним годинама Србију могло да напусти и до 25 одсто школоване и млађе популације.

"Оно што наша памет извози у ИТ сектору компензује се трошковима одласка наших људи у иностранство", рекао је Лончар и додао да тешко можемо да зауставимо "одлив мозгова", али можемо да останемо у комуникацији и да се они у једном тренутку врате.

"То би био вишеструки добитак за нашу државу, не само у смислу дознака које годишње износе три милијарде евра, већ у смислу трансфера знања и технологија", казао је он и навео да у нашем банкарском сектору већ сваки пети запослени има страну диплому.

Лончар поручује да треба радити да се млади мотивишу да остану, али ако оду треба радити на томе да се у једном тренутку врате у Србију. 

Бојана Симеуновић, саветница за креативне индустрије и науку председнице Владе Србије, истакла је да ће уследити формирање тела за циркуларне миграције.

"Када кажемо циркуларна миграција то значи да одлазе и враћају се, а идеја је да то тело постане једна станица у којој ће људи који желе да се врате имати све информације", рекла је она и додала да краја године бити изнете конкретне инцијативе. 

Симеуновић је навела да се инсититира и на дигитализацији, реформи образовања и креативним индустријама како би се већи број висококвалификованих младих вратио у Србију, а најавила је и измену прописа како би се омогућило да се странци лакше запошљавају у Србији. 

Државна секретарка у Министарству за рад и запошљавање Бојана Станић, нагласила је да је формирано координационо тело Владе Србије које се бави проблемом одласка младих. 

"Задатак је да се успори одлазак људи у иностранство, да се врате они који су отишли и да привучемо стране стручњаке, а без привреде координационо тело и мере не играју никакву улогу, јер би требало да имамо где те људе да запослимо", рекла је она.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести