Одобрено 16,4 милиона евра помоћи за кинеску инвестицију

НИШ: Државна помоћ од 16,4 милиона евра кинеској компанији "Xingyu Automotive Lighting Systems д.о.о. Београд - Савски Венац" за инвестицију од најмање 60 милиона евра у изградњу фабрике у Нишу је у складу с прописима, објавила је Комисија за контролу државне помоћи.
en.xyl.cn
Фото: en.xyl.cn

Кинески инвеститор обавезао се да ће до краја 2023. године уложити 7,5 милиона евра за земљиште, за изградњу објеката 32,7 милиона евра и 19,6 милиона евра за нову опрему, а вредност трошкова зарада за новозапослена лица повезана са улагањем у двогодишњем периоду након достизања пуне запослености износиће најмање 13,8 милиона евра.

Ова гринфилд инвестиција на територији Ниша државну помоћ ван тржишних услова добиће јер ће запослити најмање 1.000 нових радника на неодређено време у року од пет година од завршетка инвестиционог пројекта.

Инвеститор је у власништву "Changzhou Xingyu Automotiv Lighting System Co. Ltd." из Кине који је произвођач аутобилске расвете са 5.731 радником и процењених 650 милиона евра прихода у 2018. години, наводи се у одлуци и додаје да ће нову производњу у Нишу засновати на 16,55 хектара.

Државна помоћ за ову инвестицију од посебног значаја за Републику Србију од 16,4 милиона евра биће исплаћена у четири транше.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести