Одржан форум војвођанских и црногорских привредника 

ПОДГОРИЦА: Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић рекао је на привредном форуму у Подгорици да је за унапређење положаја привредника, потребно ојачати привредни амбијент и заједничким снагама, поспешити даљи развој региона.
Форум
Фото: ПКВ

На Форуму се окупило око 50 привредника, а скуп су организовали Привредна комора Црне Горе (ПКЦГ) и ПКВ уз подршку Покрајинске владе, саопштено је данас из ПКВ.

„ПКВ као стручна асоцијација и сервис привреде, делује са основним циљем, а то је подршка и заступање привредника, јер њихови интереси су и наши интереси. Организовањем Привредног форума у Подгорици, привредницима пружамо нове могућности сарадње и остваривање обостраних интереса за улагање. Привредна сарадња Војводине и Црне Горе реализује се углавном путем робне размене. 

Током осам месеци ове године, остварен је извоз у Црну Гору у вредности од нешто више од 121 милион долара. Из Црне Горе је увезено производа у вредности 5,6 милиона долара. У структури извоза у Црну Гору, у посматраном периоду највеће је учешће прерађивачке индустрије која захвата близу 70 одсто укупног извоза. Следе трговина на велико и мало и поправка моторних возила, а затим пољопривреда, шумарство и рибарство“, рекао је Вучуревић.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић на отварању Форума истакао је значај регионалне сарадње за јачање привреде региона. 

„Према статистикама, стратегијама и стратешким размишљањима наших политичких лидера, установили смо да ће пропулзивност капитала, инвестиција и привредне сарадње у будућем периоду и наредним годинама моћи само да расте и да напредује. И да, као последица баштињења некада заједничког привредног простора, комплементарности наших привреда, повезаности на личном, политичком, националном плану, јер ми смо једноставно условљени да заједно стратешки делујемо, уско повежемо наше привреде и туристичу привреду и производњу и да заједнички иступамо ка туристичким тржиштима у иностранству и ка тржиштима на којима треба да се пласирају заједничке робе и простор услуга“, рекао је Ђоковић.

Потпредседник ПКЦГ Иван Савељић истакао је да овај скуп потврђује потребу за организовањем што чешћих привредних сусрета.

„Развој регионалне сарадње један је од најважнијих циљева ПКЦГ, а сигуран сам и ПКВ. Форум је резултат заједничких напора и стремљења комора да се чвршће повезује регион. 

Састав војвођанске делегације, који обухвата 17 предузећа из различитих сектора привреде, и њихова очекивања од потенцијалних партнера из ЦГ, сведоче о томе да ће наредна привредна сарадња да се развија у различитим областима. Мислим да је састав војвођанске делегације изванредно конципиран и да бухвата кључне секторе могуће сарадње између Црне Горе и Војводине“, рекао је Савељић.

Помоћник министра економије у Влади Црне Горе Горан Шћепановић истакао је да овај Форум представља изузетну прилику да се размотре могућности за даље унапређење билатералних и економских односа између Црне Горе и Војводине и даје могућност за дефинисање нових модалитета сарадње. 

На Форуму су представљени економски потенцијали и инвестициони амбијент Црне Горе и АП Војводине. 

Заменик генералног секретара ПКВ Бојана Миљуш црногорским привредницима представила је економске потенцијале АП Војводине рекавши да је „Финанциал Тимес“ регион Војводине другу годину за редом представио као један од најбољих региона за трошковну ефикасност, када су у питању стране директне инвестиције.

„Заједно са значајним иницијативама власти за привлачење страних и домаћих инвестиција, Војводина нуди изванредан систем подршке за повећање профита, повећање продуктивности и подстицање конкурентности. Република Србија је са 58 земаља потписала Уговор о двоструком опорезивању, а са 59 земаља Билатералне инвестиционе уговоре“, нагласила је Миљуш.

Она је додала да оптималан однос између цене, продуктивности и квалитета радне снаге омогућава јачање конкурентности. Истакла је да конкурентне цене инфраструктуре и радне снаге омогућавају редуковање трошкова производње.

У оквиру Форума, одржани су билатерални сусрети привредника на тему повезивања и успостављања пословне сарадње између субјеката са територије Црне Горе и АП Војводине, који би додатно економски оснажили регион. 

Форуму су пристутвовали и амбасадор Републике Србије у Црној Гори Зоран Бингулац и председник Српско-црногоског пословног клуба Радивоје Рашовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести