Омогућити привреди струју из наших извора по ограниченим ценама

БЕОГРАД: Потреси на међународном тржишту електричне енергије стварају огромне трошкове привреди и компаније су суочене са проблемом како да одрже пословање и обезбеде сировине, јер раст цене струје повлачи поскупљење свега осталог, каже председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.
struja dalekovodi
Фото: Ilustracija, Dnevnik (Filip Bakić)

Он прелазно решење види у снабдевању привреде струјом из домаћих извора по ограниченим ценама, објавила је ПКС.

Чадеж је рекао у емисији Око економије на РТС да су нови уговори компанијама за набавку електричне енергије на слободном тржишту протеклих дана 2,5 чак три и четири пута већи од раније уговорених испорука.

Председник ПКС је навео пример компанија из гумарске индустрије којима би трошкови по новим уговорима за набавку струје превазилазили фондове за плате запосленима.

"Нико није очекивао овакав удар и огромни скок цене гаса и електричне енергије", рекао је Чадеж.

Компликовану ситуацију, према речима Чадежа, могло би привремено да разреши пролонгирање нових уговора компанијама између 60 и 120 дана док се не види како ће тржиште да реагује и снабдевање привреде из домаћих извора по цени која би била ограничена, а не би електропривреди стварала губитке.

ЕПС је тај који, у неким ванредним тренуцима попут ових, чува привредни систем, истакао је Чадеж.

Председник ПКС је захвалио председнику Србије, премијерки и министарки енергетике на ангажвању да се превазиђе ова ситуација и изразио очекивање да ће Радна група у најскорије време наћи решење које ће привреди омогућити несметано пословање.

Цена природног гаса у Европи скочила је у једном тренутку на рекордних 1.900 долара за 1.000 кубних метара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести