Оправдано веће плате у јавним предузећима, али не и у ЕПС

БЕОГРАД: „Оправдано је да се нето плате запослених у јавним предузећима Поште Србије, Телеком, Србијагас и ЕМС у 2019. повећају за пет одсто, али не и у ЕПС-у који уопште није применио одлуку владе из 2014. о привременом умањењу зарада од 10 одсто, изјавио је данас председник Фискалног савета Павле Петровић. 
Fiskalni savet/Fonet/Aleksandar Levajkovic
Фото: Фонет/Александар Левајковић

На конференцији за новинаре на којој је Фискални савет представио оцену Предлога будзета за 2019. годину, Петровић је рекао да ЕПС, који је највеће државно предузеће, не да није смањио нето примања запослених као што је закон налагао, него их је чак повећао за скоро девет одсто. 

Просечне нето плате запослених у ЕПС-у су повећане са 79.500 динара у 2014. на више од 84.000 динара у 2017, иако је 2015. требало да се смање на испод 73.000 динара, кажу у Фискалном савету. 

Док су, истичу, неоправдано подизали плате у ЕПС-у, то предузеће није инвестирало довољно, а проблеми у пословању те компаније у 2017. приметно су умањили стопу привредног раста читаве земље. 

Упитан о смањењу броја запослених у ЕПС-у, главни економиста Данко Брчеревић рекао је да је главни проблем што годинама та компанија не усваја систематизацију. 


Петровић: Укинути спорне измене Закона о ПИО

Фискални савет каже да треба укинути "спорне измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању" у наредној години и усвојити нове измене са јасним правилом и формулом по којој ће се одређивати пензије и то према инфлацији и БДП-у.

Председник Фискалног савета Павле Петровић рекао је на конференцији за новинара да је изменама Закона које су недавно усвојене, а које је оценио као лоше, Влада Србије укинула правило за усклађивање пензија према инфлацији и БДП, а себи дала дискреционо право да усклађује пензије према могућностима буџета, уз одвајање додатних средстава којима ће бити субвенционисане пензије мање од 30.000.

"И раније смо оценили да је то неодрживо, да нарушава основни однос између уплаћеног доприноса и зарађене пензије. Ту се Влада неоправдано меша у један систем и нарушава га", каже Петровић и наводи да Фискални савет за те своје ставове није наишао на велико разумевање ни у Скупштини Србије. 

Петровић каже да ће се тај "произвољни систем" за усклађивање пензија примењивати и у 2019. години и да он не може да буде одржив, нити је економски правичан, а уз то потпуно одудара и од основних тековина европских пензијских система. 


"Радили смо анализе и поредили са сличним земљама. Чини нам се да постоји велики вишак запослених у ЕПС-у, али он мора систематски да се отклони", сматра Брчеревић.

Наводи и да је смањење броја запослених у ЕПС-у заправо засновано на добровољним одласцима са "великодушним" отпремнинама које су измђу 800 и 900 евра по години стажа, и три пута су, казе, веће него у Железници. 

"Смањује се број запслених, али процедура није оптимална. Нико не зна у земљи колико запослених има у ЕПС-у, процењује се од 30.000 до 35.000", каже Брчеревић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести