Орбовић: И од нове владе очекујемо да помаже привреду

БЕОГРАД: Представници синдиката очекују од нове владе да настави да помаже развој и очување привреде и креирање нових квалитетних радних места
Ljubisav Orbović  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

БЕОГРАД: Представници синдиката очекују од нове владе да настави да помаже развој и очување привреде и креирање нових квалитетних радних места, поручио је данас председник Савеза Самосталих синдиката Србије Љубисав Орбовић.

Орбовић је на 16. конгресу Синдиката подсетио на период ванредног стања услед пандемије наводећи да су били угрожени животи, здравље безбедност, али и бројна радна места.

"Морам да изразим бојазан да су дугорочно угрожени и радни односи какве познајемо", рекао је Орбовић и додао да је држава реаговала пакетом економских мера како запослени не би остали без плата и како би се сачувала радна места.

Трајни задатак синдиката остаје броба за веће зараде, борба против сиромаштва заспослених, поруцицо је Орбовић и додао је да је од почетка ванредног стања и кризе изазвзане пандемијом око 16.000 људи остало без посла.

"Тај број би био и већи да није било залагања синдиката и економских мера владе", рекао је Орбовић.

Подсетио је да се ове године обележава 117 година Савеза Самосталних синдиката Србије и да ће синдикат и даље настојати да се бори за права радника и њихово унапређење.

Министар рада Зоран Ðорђевић рекао је да је важно да синдикати, послодавци и представници владе раде заједно у интересу радника и у циљу доношења најбољих решења.

Циљ је, каже, да се и даље ради на унапређењу колективног преговарања, да се унапређује положај радника, да се настави са сви започетим активностима и уваже различита мишљења.

Успех синдиката представља уједно и успех саме државе, рекао је Ðорђевић.

Министар спољних послова Ивица Дачцић навео је да се послодавци боре за профит, а радници за плату и и боље услове рада и додао да је криза показала да свет не може да се базира на концепту неолибералног капитализма.

Важно је, каже, да постоје сигурна радна места, да социјални партнери имају добре односе јер без социјалног дијалога друштво не може да иде напред.

Истакао је да сви треба да теже стварању бољег друштва које ће бити социјално праведно.

"Желим вам да победите корону, али да будете позитивни у интересу радника и друштва у целини", поручио је Дачић.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић рекао је да предстоји тежак период имајући у виду околности изазване ширењем корона вируса и додао да се се може очекивати пад производње, стагнирање зарада и запослености.

Оценио је да је важна важним сарадња синдиката и разумевање социјалних актера у циљу побољшања права радника и стварање смањења друштвене неједнакости.

Председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић рекао је да сваки прави и одговоран послодавац жели да радник буде задовољан платом и условима.

Такође је као важно навео усавршавање и преквалификацију, смањење бирокаратских процедура у привреди...

Данашњем конгресу СССС присуствовали су представници синдиката из региона, повереница Бранкица Јанковић, директори РФ ПИО и РФЗО а видео порукама обратили су се представнции Европске конфередерације синдиката, Међународне конфередације синдиката, Немачког савеза синдиката.

На конгресу ће се бирати ново руководство Савеза и биће усвојена конгресна документа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести