Органска производња у Србији забележила раст

БЕОГРАД: Органском производњом у 2019. години у Србији се бавило скоро 6,3 хиљаде произвођача, биљна производња одвијала се на више од 21 хиљаде хектара, а значајано је повећана пчеларска и живинарска органска производња, објавила је данас организација Сербиа Органика. Површине под органском производњом увећавају се четврту годину за редом, а у односу на 2018. биле су веће за око две хиљаде хектара.
povrce
Фото: Tanjug/ S. Radovanović

Биљна органска производња била је на 0,61 проценат укупно коришћеног пољопривредног земљишта у Србији, а три четвртине коришћеног земљишта било је обрадиво док су остало ливаде и пашњаци, наводи се у публикацији "Органска производња у Србији".

Ратарска органска производња била је на 57 процената површина, воћарска на 33,5 посто док је најмање заступљена производња поврћа на 1,15 процената површина.

Ова органска производња пођенако је заступљена у Војводини и региону Јужне и Источне Србије са непуних 40 процената док је 20,2 посто од органске биљне производње било у Шумадији и Западној Србији.

Органска сточарска производња забележила је раст у том периоду а најбрже су расле пчеларска за 225 процената где број пчелињих друштава са три хиљаде досегао готово 10.000, и живинарска за 165 процената.

Од 6.261 произвођача било је 534 носилаца серфитиката за органску производњу и 5.727 коопераната.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести