Орлић: "Појас и пут" - важна стратегија одрживог развоја

БЕОГРАД: Потпредседник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је данас на Кинеском форуму о међународној правној сарадњи да је у иницијативи „Појас и пут", када је у питању правни оквир, најважније да се још више настоји да се ускладе правила, како би потписивање различитих врста уговора, који некада обухватају и више држава, било што лакше.
Vladimir Orlic/ Tanjug
Фото: Tanjug

Орлић је казао да Србија препознаје напоре које је предузела Међународна академија за појас и пут, предложивши „Плаву књигу алтернативних начина решавања спорова", која указује на предности медијације и истовремено ставља акценат на културне разлике страна у спору, транспарентност поступка и уважавање интереса уговорних страна.

Орлић је у онлајн излагању оценио да Иницијатива „Појас и пут" представља важну стратегију за стварање одрживог развоја.

„Повезаност, отвореност, иновације, одрживи развој, безбедност снабдевања енергијом и храном, избалансиранији регионални развој и повећање ефикасности су важни циљеви Иницијативе", указао је он.

Додао је да је за њихово остваривање неопходно да заједнички радимо на усаглашавању наших правних система који ће олакшати међусобну трговину, инвестиције и сарадњу.

„Народна скупштина биће поуздан партнер, како даљим унапређивањем домаћег законодавства, тако и потврђивањем међународних билатералних и мултилатералних уговора", рекао је Орлић.

Орлић је посебно нагласио да Народна скупштина велику пажњу посвеђује даљем развијању изузетних односа између два народа и две земље, о чему говори и Меморандум о разумевању између Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине и Протокол о успостављању заједничке Комисије са сарадњу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести