ОТП Група купује Сосијете Женерал банке у Србији

БЕОГРАД: Сосијете Женерал Група потписала је уговор о намери да Сосијете Женерал банке у Србији прода мађарској ОТП Групи.
sosijete zeneral banka
Фото: Tanjug (Milica Paunović)

Сосијете Женерал Група објавила је да је потписала уговор о планирању продаје Сосијете Женерал банке у Србији ОТП групи, условљен одобрењем Народне банке Србије и антимонополске комисије. 

Мађарска ОТП група служи око 11 милиона клијената у девет земаља, са око 33.000 запослених и око 1.500 филијала.
SOGE Лизинг и Soge Осигурање су обухваћени процесом продаје, док ће Сосијете Женерал Група наставити своје присуство у Србији кроз ALD Automotive. Затварање трансакције би требало да се деси у наредним месецима, речено је у Сосијете Женерал банци.

Ова банка у Србији је бележила рекордне резултате у пословању у последњих неколико година, наводе, а Банка је на домаћем тржишту позиционирана на четвртом месту по висини активе, трећем по обиму кредита и четвртом по укупним депозитима

Активна је и у пословима са становништвом и с корпоративним клијентима.

У наредним месецима, Сосијете Женерал група и ОТП група ће заједно радити на придобијању потребних одобрења. Наша банка ће наставити сервисирање становништва и корпоративних клијената са високим нивоом кавлитета и посвећености док се буде припремала неометана транзиција за клијенте осигуравајући при томе стабилност њиховог односа с банком, кажу у Банци.

Банкарско тржиште Србије се протеклих година знатно променило, смањује се број малих банака које постају део система „великих играча“, а у наредном периоду може се очекивати даље укрупњавање овог сектора и продаја удела у банкама чији је већински власник држава. 

Тренд смањења броја запослених у банкарском сектору Србије, започет је у току 2009. године када је у њима радило 30.876 људи, а данас је та бројка 22.467, што је за 8.409 људи мање у банкама Србије. 

Од 34 банке (21 приватна) колико их је било пре десетак година, данас је та бројка 28, од којих су 23 приватне, а у пет банака у Србији држава је већински власник. 

Пре десетак година, 13 банака су биле „српске“ од чега је девет било у власништву државе као већинског акционара, док су четири биле у власништву приватних лица.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести