Отварање Поглавља 9: Принцип јединственог европског пасоша

БЕОГРАД: На Међувладиној конференцији заказаној за данас у Бриселу очекује се да ће Србија отворити Поглавље 9 (финансијске услуге) у приступним преговорима са ЕУ, а у Министарству финансија и НБС кажу да ће то бити потврда усклађености са свим критеријумима у области финансијских услуга.
Međuvladina konferencija u Briselu za nova poglavlja u pregovorima o članstvu sa EU Foto: Tanjug/video
Фото: Међувладинa конференцијa у Бриселу за нова поглавља у преговорима чланству са ЕУ Фото: Танјуг/видео

То ће практично значити да ће наша домаћа регулатива и сви учесници на финансијском тржишту имати такозвани "јединствени европски пасош" који ће им омогућити приступ тржишту ЕУ, кажу у НБС.

Премијерка Ана Брнабић оцењује да је то добар резултат ако се има у виду да је Србија близу затварања најмање три поглавља, да ће сутра када отвори ново имати 17 отворених поглавља и више од два привремено затворена.

"То је доста добар успех тренутно, када се Европа суочава са својим интерним проблемима", рекла је Брнабић.

Истакла је да је прилично извесно да ће данас бити отворено једно поглавље, 9, и да треба имати у виду да је ЕУ у специфичној ситуацији и зато што нису формирани ни Европска комисија, ни Европски парламент.

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је да ће за ту институцију која је водила посао око Поглавља 9, његово отварање бити показатељ усклађености са свим критеријумима и мерилима која предвиђа област финансијских услуга, који иначе покрива сектор банака, осигурања, банкарских конгломерата, инвестиционих фондова, тржишта капитала, струковне пензије.

"То у доброј мери говори да је Србија на путу ка ЕУ и да је већ велики део посла урадила у економској области", рекла је Табаковић за Танјуг.

Она је подсетила да је у децембру отворено Поглавље 17 које се тиче економске и монетарне политике које такође води НБС.

Табаковић је навела да је посебно важно да се затварање Поглавља 9 може очекивати одмах по отварању, зато што постоје административни капацитети и усклађеност домаће реглативе са регулативом ЕУ.

"До уласка у ЕУ ми ћемо морати да донесемо неке законе, али не зато што они данас не постоје, него зато што је то област у којој се свакодневно раде унапређења која значе, на пример, заштиту корисника финансијских услуга и све већи и дубљи обухват тих услуга и начин како се прати њихова примена, унапређује управљање ризицима у пословању и то ће значити континуитет нашег усклађивања до уласка у ЕУ", истакла је она.

Ово је једна од области која је показала да заједнички рад даје најбоље могуће резултате, нагласила је гувернер НБС.

"За све оне који послују на тржишту Србије у области финансијских услуга, апсолутно нема никакве разлике у односу на оно што је у ЕУ или неких ограничења којих има у Србији, а нема у ЕУ. Отварање овог поглавља и његово затварање, а коначно и придруживање, значиће да ће и наша домаћа регулатива и сви они који учествују на том тржишту имати јединствени европски пасош да могу да буду присутни на тржишту ЕУ, а не само у Србији", рекла је Табаковић.

У Министарству финансија за Танјуг кажу да ће отварање преговора у Поглављу 9 позитивно утицати на Србију јер ће повећати доступност, али и учинити разноврснијом лепезу производа и услуга из области банкарства, осигурања, добровољних пензија, платних услуга. 

"Позитивни ефекти за Србију огледаће се и у могућности да ће по приступању ЕУ српске надзорне институције директно учествовати у припреми прописа који уређују јединствено финансијско тржиште ЕУ, као и у њиховој имплементацији. Чланством у ЕУ домаће финансијске институције ће моци да послују у читавој Унији у складу са принципом јединственог европског пасоша и са принципом контроле матичне државе", кажу у Министаству финансија.

Корисници финансијских услуга ће имати побољшану понуду услуга, а отварање поглавља ће допринети и унапредењу система реорганизације и ликвидације банака и друштава за осигурање и санације кредитних институција и инвестиционих друштава, истичу.

"Отварање Поглавља позитивно ће утицати и на информисаност и заштиту економских интереса корисника услуга осигурања. Највише промена оцекује се у области тржишта хартија од вредности и инвестиционих услуга, где би ефекат отварања поглавља требало да буде унапређење тржишта финансијских инструмената", наводе у Министарству финансија.

Посебно би требало истаћи да ће отварање поглавља имати позитиван утицај на развој институција алтернативног финансирања.

У ресорном министарству подсећају да су у процесу припреме Поглавља 9 за почетак преговора заједнички уз представнике Министарства финансије радили и представници Народне банке Србије, Комисије за хартије од вредности, Агенције за осигурање депозита, Министарства привреде, Агенција за привредне регистре...

Србија је у досадашњем процесу приступања отворила шеснаест поглавља, од којих су два привремено затворена.

Што се тиче осталих поглавља која се односе на економску политику, Србија је отворила преговоре у Поглављима 17 - Економска и монетарна политика (10.децембра 2018.године), 32 - Финансијски надзор (14.децембра 2015.године) и 33 - Финансијска и буџетска питања (25.јуна 2018. године). 

У Министарству финансија очекују у најскоријем периоду отварање Поглавља 4 - Слободно кретање капитала имајући у виду да је Србија доставила Европској унији своју преговарачку позицију у септембру прошле године.

Професорка Факултета политицких наука (ФПН) у Београду Драгана Митровић каже за Танјуг да ће отварање Поглавља 9 представљати признање раду служби у државној адмнистрацији које су радиле на припреми поглавља и томе како се изашло у сусрет постављеним стандардима.

"У политичком смислу отварање једног поглавља је можда реално, да се врши додатни притисак на нашу землу обзиром на стварне домете реформи у земљи, а и обзиром на унутрашње проблеме којима се суочава унија, па је самим тим и везано за приступне процесе сужен просор", каже она.

ЕУ каже, настоји да земље региона држи заинтересованим за процес, како не би одустајале од онога што сам процес прилагођавања подразумева.

У Бриселу се данас очекује и потписивање споразума Инструмента претприступне помоћи (ИПА) за 2018. годину у износу од 179,1 милион евра.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести