Отворен Чукару Пеки, нови рудник бакра и злата у Бору

БОР: Кинеска компанија Зиђин, већински власник некадашњег РТБ Бор, отворила је данас у том граду нови рудник бакра и злата Чукару Пеки, а почетак рада рудника су притиском на тастер озваничили председник Србије Александар Вучић, директор за пословање у иностранству Зиђина Ћију Гуоџу и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо.
њ
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је том приликом рекао да рудник изгледа величанствено.

"Нисам ни сањао да овако изгледа", прокоментарисао је председник.

Нови рудник бакра и злата код Бора у који је компанија Зиђин уложила 474 милиона долара ће бити први зелени рудник у Србији, што подразумева коришћење модерне технологије приликом ископавања руда и највише стандарде у области заштите животне средине.

Лежиште Чукару Пеки горња зона је једно од најбогатијих налазишта руде бакра и злата у свету.

Планирана производња руде бакра и злата у горњој зони је 3,3 милиона тона годишње, односно 10.000 тона прерађеног концентрата дневно.

Значај реализације овог пројекта огледа се и у отварању и доње зоне лежишта где су процењене резерве руде бакра и злата око 2,29 милијарди тона, што ће Србију у једном тренутку позиционирати на друго место по производњи бакра у Европи, а по питању процењене производње злата на једно од водећих места у Европи.

Очекује се да ће у руднику бити запослено више од 1.200 радника.

Отварању рудника присуствују и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић, градоначелник Бора Александар Миликић.

Међу присутнима је и бивши председник Србије Томислав Николић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести