Отворен први дигитални Сајам предузетништва Војводине

Онлајн Сајам предузетништва Војводине данас је свечано отворио покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић.
Покрајинска влада
Фото: Покрајинска влада

- Брзи и ефикасни договори око реализације овогодишњег Сајма предузетништва Војводине с Новосадским сајмом и Привредном комором Војводине, јасно показују опредељење свих нас и да у овој тешкој ситуацији ништа не може да заустави предузентнички дух, нити оне који желе да помогну предузетницим - рекао је отварајући Сајам предузетништва покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, истакавши да је на актуелне конкурсе из области привреде и туризма стигло више од 2.000 пријава.

Он се осврнуо и на подстицајне мере Секретаријата у наредном периоду, и најавио да ће 5. маја бити расписан конкурс за ново запошљавање, самозапошљавање и за јавне радове, за шта је опредељено укупно 42 милиона динара. Након тога, биће расписани и конкурси за женско предузетништво и за уметничке и старе занате.

По речима председника Привредне коморе Војводине Бошка Вучуревића, сегмент предузетништва је од изузетног значаја за домаћу привреду, а оваквим и сличним активностима унапређује се привреда и Комора остаје место окупљања привредника. Прошле године у Војводини је било регистровано 28.615 активних привредних друштава - 84,8 одсто микро предузећа, 11, 8 одсто малих, 2,8 одсто средњих и 0,6 одсто великих предузећа.


У сусрет привредницима

Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Новосадски сајам креирали су ову манифестацију у виртуелном окружењу, с циљем да се привредници упознају, успоставе контакт, размене идеје, уговоре послове, пронађу потенцијалне инвеститоре, кориснике, дистрибутере, иноваторе. Такође, то је и прилика да се добију информације о актуелним подстицајним мерама Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и мерама фондова и других организација, које су намењене за помоћ микро, малим и средњим предузећима.


- Нама у ПКВ је од великог значаја јединство свих наших институција и извршне власти у Војводини, којим стварамо прави привредни амбијент за даље наступе војвођанске привреде на свим регионалним, али и осталим тржиштима. Као део јединственог коморског система, ПКВ активно учествује у свим активностима сектора предузетништва Привредне коморе Србије - истакао је Вучуревић.

Генерални директор Сајма Слободан Цветковић је истакао да је пандемија коронавируса посебно угрозила сајамску индустрију и да је пословање у овој делатности веома отежано. Међутим, он је указао да је Новосадски сајам већ креирао сопствену дигиталну платформу, која је умногоме омогућила одржавање манифестација, а истовремено и сталан контакт с излагачима и заинтересованим странама.

Први дигитални Сајам предузетништва Војводине, одржава се и данас на платформи ЕџпоОнлине.рс. Сајам окупља више од четрдесет излагача из различитих сектора привреде, а биће одржани Б2Б и сусрети и осам онлине конференција. На платформи се може приступити сваком панелу понаособ и пратити излагања, а могу се наћи линкови ка панелима посвећеним регионалној сарадњи, предузетништву у туризму, очувању старих и традиционалних заната, као и дигиталној трансформацији привреде првог дана. Данас ће бити обухваћене теме о установљењу ознаке квалитета „Најбоље из Војводине”, женском предузетништву, кластерима, као и програмима Развојног и Гаранцијског фонда АП Војводине, као и Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести