Отворена фабрика Континентал аутомотив Србија у Новом Саду

НОВИ САД: Фабрика Континентал аутомотив Србија, у којој ће бити запослено више од 500 људи, отворена је данас у Новом Саду, у присуству председника Србије Александра Вучића.
1
Фото: Дневник/ Филип Бакић

У фабрици ће се производити напредни електронски системи за управљање возилом, а Вучић је током обиласка фабрике рекао да је реч о напредној технологији коју ће развијати Континентал у Новом Саду.

Представници Континетала упознали су председника са призводима објаснивши му да се ту неће правити, на пример, само инструмент табле и дисплеји већ и паметни управљачки системи.

Вредност инвестиције је 140 милиона евра.

Отварању фабрике присуствује и премијерка Ана Брнабић, министарка привреде Анђелка Атансковић и други представници државе и Новог Сада, као и челници немачке компаније.

Нова фабрика компаније Континентал део је пословне јединице Human Mac hine Interface (HMI) чији је фокус на производима у ентеријеру возила, а циљ им је да корисничко искуство возача и путника учине богатијим и квалитетњим. Континентал је глобални тржишни лидер у том сектору.

Потражња за производима из области аутоиндустрије, који ће се производити у Новом Саду, значајно ће расти у наредном периоду, кажу у компанији.

Та компанија у Новом Саду послује пуне три године у оквиру свог центра за истраживање и развој.

До данас, ова фирма је запослила више од 600 ИТ инжењера, који су део међународног тима за развој технологије, који броји укупно 5.000 стручњака.

Због нових пројеката, тренинг центра лабораторија, али и потребом за новим запослењима, компанија ће свој простор који већ поседује у центру Новог Сада проширити за још 1.500 квадратних метара.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Компанија Континентал, између осталог, развија пионирске технологије и услуге за одрживу и повезану мобилност људи и њихових добара.

Основана је 1871. године, а данас послује у чак 59 земаља. Широм својих филијала, развојних центара и фабрика, Континентал запошљава више од 240.000 људи.

Фабрика Континентала доказ одличне сарадње са Немачком

НОВИ САД: На отварању фабрике Континентал аутомотив Србија у Новом Саду, погона најмодерније и иновативне технологије за аутомобилску индустрију у који ће бити инвестирано 140 милиона евра, послата је порука да је та инвестиција најбољи показатељ одличне сарадње Немачке и Србије.

Фабрика је отворена у присуству председника Србије Александра Вучић, а члан Извршног борда директора комапније Continental AG Хелмут Мачи рекао је да су однос државе Србије и постојећа сарадња на свим нивоима власти у многоме помогли при успостављању, одржавању и ширењу пословање те компаније у Србији, али и читавом региону.

"Знање, посвећеност и отворени начин размишљања наших колега у Истраживачко - развојном центру, учврстили су нас у вери да можемо да очекујемо слично и са производним погоном", истакао је Мачи.

Генерални директор компаније Continental Automotive Serbia Саша Коринга изразио је уверење да ће ова фабрика поставити врло високе стандарде по питању квалитета радних услова и задовољства запослених.

Истакао је да му је драго што ће млади и образовани људи из Србије имати прилику да диктирају и креирају трендове на светском тржишту.

"Иновативна електроника, произведена овде, са ознаком ''Маде ин Сербиа'' биће наш технолошки допринос целом човечанству", нагласио је Коринга.

Директор фабрике Континентал Аутомотиве Сербиа Лућиан Марђинеану нагласио је да је већ сада јасно да је отварање овог погона почетак дугог путовања који ће у привредни живот Новог Сада донети производњу високо технолошких производа.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је да је отварање ове фабрике још један пример одличне сарадње Града Новог Сада, али и Покрајинске владе, као и Владе Србије са Немачком.

"Континентал је пример добре сарадње, а тренд оваквих односа траје веома дуго. Немачка је партнер број један Србије, па чак и током пандемије. Од 2000. године све више је немачких инвестиција у Србији, а уз помоћ њих отворено је више од 2.000 радних места".

Шиб је навео да су такве инвестиције доказ да немачке компаније остају у Србији и доприносе све већој репутацији Србије као модерног и динамичног окружења за пословање.

Нова фабрика је део Континентал пословне јединице Human Mac hine Interface (HMI), чији је фокус на производима у унутрашњости возила који чине богатијим и квалитетнијим корисничко искуство возача и путника.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

Континентал је један од глобалних лидера у овој области, а истакнуто је да потражња за производима који ће се овде правити значајно расте у годинама за нама.

У првом реду, реч је о комплексним кокпитима, великим екранима и камерама у возилима.

Превиђено је отварање 500 нових радних места, а данас отворена фабрика је прва фаза реализације целокупне инвестиције.

Налази се на 8.000 квадратних метара простора у Индустријској зони у Новом Саду.

Постављање прве опреме и почетак производње очекује се у другом кварталу ове године, а у другој фази, која ће се реализовати на јесен Континентал ће изградит још једну фабричку зграду.

Тај нови објекат имаће површину од 30.000 квадратних метара производног и канцеларијског простора.

Фабрика је део технолошке компаније Continental AG, која послује већ три године у Новом Саду и у оквиру Истраживачко - развојног центра заспошљава више од 600 инжењера.

Фото: Дневник/ Филип Бакић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести