ОТВОРЕНИ БАЛКАН СТАРТУЈЕ СУТРА Ево шта ЈЕДИНСТВЕНО ТРЖИШТЕ РАДА доноси грађанима Србије! Чадеж: За ове наше просторе на којима је прво правило јавних управа "ТО НЕ МОЖЕ", 1. март је РЕВОЛУЦИЈА

Јединствено тржиште рада Отвореног Балкана чије су чланице Србија, Албанија и Северна Македонија стартује сутра, 1. марта, а то значи да ће сви грађани уз најједноставнију процедуру моћи да добију посао у било којој од земаља ове иницијативе.
c
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Марко Чадеж је један од првих који је добио ИД Опен Балкана, електронску потрврду која омогућава да може да ради у било којој земљи Отвореног Балкана.

Од 1. марта ове године, грађани Србије, Албаније и Северне Македоније напокон ће моћи да живе и раде у било којој од три земље као у својој. За ове наше просторе на којима је прво правило јавних управа "то не може", 1. март је револуција. Пре тачно три године и три месеца, лидери земаља Отвореног Балкана одлучили су и потписали визионарску одлуку о успостављању слободног приступа тржишту рада на Западном Балкану. Три године и три месеца су лидери и неколицина вредних људи из управа логичним аргументима убеђивали своје "то не може" - рекао је Чадеж.

Како наводи, до пре само три године није нас занимало ко то у Албанији или Северној Македонији ради исти посао као и ми покушавајући да учини живот својим грађанима бољим и квалитетнијим.

До пре само три године веровали смо да ако желимо да нама буде боље – њима мора бити горе. Три године смо се упознавали, схватали да имамо исте проблеме. Да су нам деца на исти начин срећна или тужна. Учили смо да је решење неког проблема удаљено само једну воцап/вајбер поруку, једно 'како си данас и шта има ново код тебе'. И ето "напокон можемо, не можемо, коначно можемо, поручује председник ПКС и први радник слободног тржишта Отвореног Балкана.

Предности су велике, а највећа је слободно кретање радника у региону, без било каквих административних баријера, почев од могућности обављања сезонских послова, преко смањења дефицитарних занимања и јачања поверења инвеститора до раста кључних сектора привреде.


Поступак

Држављани Србије, Албаније и Северне Македоније, који желе да се запосле у некој од чланица Отвореног Балкана или су већ пронашли послодавца, потребно је да поседују ИД број за који се региструју електронски, у пар корака. То подразумева да попуне формулар на платформи (еУправа) и приложе важећи биометријски документ. На основу достављених података, домицилни надлежни органи, преко платформе еУправа генеришу јединствени идентификациони број Отворени Балкан (ИДОБ).

Након тога, заинтересовани може да приступи порталу еУправе одредишне земље и поднесе захтев за слободан приступ тржишту рада. Одредишна земља након провере доноси коначну одлуку. Након добијања одобрења заинтересовани може бити запослен, под истим условима као локални држављанин земље, до две године, а након истека овог периода, може се продужити период боравка, тј. радне дозволе.


Очекује се да ће овај подухват спречити даљи одлив мозгова и младих из региона нудећи могућности за запошљавање, али и да одговори на све веће захтеве за квалитетним кадровима, како локалних тако и међународних компанија, које послују у региону.

Дневник/Телеграф Бизнис

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести