ОВАЈ МАЛИ ГРАД У СРБИЈИ НАЈПРИВЛАЧНИЈИ ЗА ЖИВОТ У ЕВРОПИ Фајненшел тајмс прогласио га је за ИНВЕСТИТОРСКУ МЕКУ

ЛОНДОН – Магазин фДи, публикација британског Фајненшал тајмса, у издању листе “Европски градови и региони будућности” за 2024. годину, рангирао је Београд на високо седмо место у категорији великих европских градова када је реч о људском капиталу, док је Лесковац заузео чак прво место као најпривлачнији мали град за инвеститоре.
1
Фото: ФДИ, принтскрин

Реч је о листи која рангира најбоље инвестиционе локације у Европи, а Србија се истакла са неколико градова и региона који су се нашли међу најбољим локацијама за инвестирање. Тако се и ове године Београд нашао у врху у својој категорији, а Лесковац је победник у категорији мањих градова. Поред Београда и Лесковца, угледни британски пословни магазин је Крагујевац рангирао у категорији средњих градова на осмо место по ефикасности трошкова, а на листи ФТ нашли су се и Шимановци, Зрењанин и Суботица.

Када је реч о Београду, наводи фДи, у групи Људски капитал и стил живота главни град Србије је заузео седмо место јер се истиче богатом културном сценом, високим стандардом живота и разноврсним образовним могућностима, што га чини привлачним за стране стручњаке и младе таленте. Пре свега, истакнута је ИТ индустрија као и услужна индустрија, а те резултате потврђује и велики број странаца који је дошао у Београд да живи и ради у претходних неколико година.

У групи Ефикасност трошкова, Београд је заузео девето место, јер нуди конкурентне трошкове живота и пословања у поређењу са другим европским градовима, што је привлачно за компаније које траже економично пословање. Београд је заузео осмо место у групи – Пословно окружење, с обзиром да је познат по повољном пословном окружењу, једноставним административним процедурама и подршци за стране инвеститоре.

На листи Шимановци, Зрењанин и Суботица

Како је је наведено у образложењу, Влада Србије начинила је значајне напоре претходних година да поједностави процедуре за пословање великих, али и малих предузећа, као и предузетника, што је све омогућило да Београд буде на овој листи испред градова попут Келна и Глазгова. Угледни пословни магазин наводи као зачајне предности Београда квалитет радне снаге односно велики број високообразованих људи који сада већ годинама раде у глобалним компанијама. Београд је успео да стекне репутацију одличне дестинације за инвеститоре који траже талентоване и специјализоване инжењере и инжењерке.

Лесковац је у категорији микроградова када је реч о ефикасности трошкова заузео чак прво место. Како је наводи ФТ, Лесковац се истиче као најповољнији микро европски град будућности по ефикасности трошкова, што га чини изузетно атрактивним за инвеститоре који траже економично пословање. Лесковац је познат по текстилној индустрији јер има развијену инфраструктуру у тој области, што привлачи инвеститоре из ове индустрије. Очекује се да ће Лесковац уз развијање инфраструктуре и додатна улагања привући још инвеститора. Фајненшал тајмс наводи да град има традицију у производњи и да има обучену и квалификовану радну снагу спремну за запошљавање.

Фото: Dnevnik.rs

Крагујевац, како је наведено, има и високообразоване раднике захваљујући присуству Универзитета у том граду, што је важно за компаније које траже квалификовану радну снагу. Ускоро у Крагујевцу почиње и изградња Иновационог дистрикта, који ће уз Дата центар допринети да се велике ИТ и иновационе компаније развијају и у Крагујевцу.

У категорији микроградова за ефикасност трошкова Шимановци су заузели четврто место, Зрењанин пето, а Суботица шесто место. По ефикасности трошкова сва три места се истичу по ефикасности трошкова, нудећи конкурентне услове за пословање и инвестиције. Како је наведено, имају развијену индустријску инфраструктуру и традицију, што их чини атрактивним за инвестиције у различите секторе. Када је реч о локацији, Шимановци, Зрењанин и Суботица имају повољне географске положаје, са добрим саобраћајним везама, што олакшава приступ тржиштима и дистрибуцију производа.

Оцењено је 330 европских градова подељених по величини становништва у пет група – великих, средње великих, малих и микро градова. Такође је оцењено и 38 локалних партнерских предузећа у Великој Британији. Додатно, за категорију “ФДИ Стратегија” прикупљени су упитници од европских агенција за промоцију инвестиција.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести