Озваничена сарадња привредних комора Војводине и Републике

БЕОГРАД: Привредна комора Војводине (ПКВ) саопштила је да је са Привредном комором Републике Српске (ПКРС) потписала данас у Бањалуци Споразум о сарадњи између те две институције.
Привредна комора Војводине
Фото: Привредна комора Војводине

Како је наведено, тај документ су потписали председник ПКВ Бошко Вучуревић и председник ПК РС Борко Ђурић, а потписивању су присуствовали и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић и министар индустрије, рударства и енергетике Републике Српске Петар Ђокић, као и привредници из АП Војводине и Републике Српске (РС).

Додаје се да су се потписници сложили да заједно раде на унапређењу пословне сарадње на својим тржиштима са задатком да побољшају резултате обостраном сарадњом, односно споразум предвиђа да ће коморе учествовати у раду својих чланова на њиховим територијама, посебно им помажући у проналажењу погодних партнера за сарадњу на пољима трговине, привреде, индустрије, пољопривреде, туризма, на пољу инвестирања, транспорта, као и осигурања.

Вучуревић је казао да ће повезивањем привреде АП Војводине и РС на овакав начин, привредници моћи да прошире своја пословања и остваре контакте са озбиљним, потенцијалним партнерима, подсетивши да је укупна робна размена АП Војводине и РС у 2016. била је око 247 милиона долара, од чега је извоз био око 202 милиона, а увоз око 45 милиона долара.

"АП Војводина и РС имају добру пословну сарадњу, која се нарочито огледа у области туризма. Од европских и ваневропских земаља највећи број ноћења у Војводини у 2016. остварили су туристи из Босне и Херцеговине и РС и тада је забележен раст од око 16 одсто у односу на 2015.Тај тренд је настављен и у првом кварталу ове године", додао је Вучуревић.

У саопштењу се наводи да је Ђурић казао да су две коморе и до сада сарађивале, али да је потписивањем овог Споразума она додатно формализована.

"Иако је та сарадња била на задовољавајућем нивоу у претходном периоду, постоји још много простора да се она унапреди, у чему ће нам помоћи и данас потписан Споразум. Много простора има и када је у питању унапређење робне размене између РС и АП Војводина и то је оно на чему треба додатно да радимо", нагласио је председник ПК РС .

Укупна робна размена између АП Војводине и РС, према подацима ПКВ, у прва три месеца 2017. била је 81 милион долара, од чега је извоз износио 65 милиона, а увоз 16 милиона долара.

У саопштењу се додаје да је министар индустрије, рударства и енергетике РС Петар Ђокић казао да Влада РС даје пуну подршку привредним коморама АП Војводине и РС и да се овим споразумом потврђе отвореност и спремност на сарадњу са АП Војводином, односно са Србијом са којом РС има квалитетну сарадњу у свим областима друштвеног живота.

"Циљ нам је да спољнотрговинску размену развијемо и повећамо и управо оваква посета делегације АП Војводине, и на политичком и на привредном нивоу, говори о томе да су и они за то опредељени", казао је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести