Пад еврозоне смањен у јуну, снажан опоравак мало вероватан

ЛОНДОН: Историјски привредни пад еврозоне додатно је ублажен у јуну јер је део предузећа поново отворен након затварања због мера спречавања ширења корона вируса, али је опоравак у облику латиничног слова В мало вероватан, показује данас објављено истраживање ИХС Маркита.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Више од девет милиона људи у свету је заражено корона вирусом, а око 500.000 је умрло. Мада се и даље пријављују нови случајеви заразе, владе широм Европе постепено ублажавају строге мере ограничења за грађане и предузећа.

Анкете о промена на месечном нивоу показују да привредна активност још увек пада у већем делу Европе, али је ублажавање мера у Француској довело до скромног повратка на стазе раста, преноси Ројтерс.

Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у еврозони, који израчунава компанија ИХС Маркит и који се самтра показатељем економског здравља, опоравио се у јуну на 47,5 поена са мајског нивоа од 31,9 поена, приближавајући се граници од 50 бодова, која раздваја раст од пада.

У априлу је ПМИ индекс потонуо на рекордних 13,6 поена.

Резултати о ПМИ индексу по државама показују да је у пад немачког приватног сектора додатно ублажен овог месеца, иако поремећаји и неизвесности изазване епидемијом корона вируса и даље притискају тражњу, што наговештава да је највећа европска економија спремна за спор опоравак.

Упркос бољим резултатима ПМИ индекса у Немачкој него што се очекивало, забринутост због ситуације на тржишт рада и актуелно смањење радне снаге помрачују слику о економским изгледима, додаје британска агенција.

У Француској, другој највећој економији еврозоне, пословна активност с опоравила изнад очекивања, вративши се расту након три месеца оштрог пада.

Француски ПМИ индекс узлетео је на 51,3 поена, надмашивши далеко медијалну прогнозу економиста у анкети Ројтерса, који су предвиђали 46,3 поена.

У приватном сектору Британије, која је ван валутне уније, ПМИ индекс је пао овог месеца мање него што је предвиђано, јер је већи број предузећа поново покренуо пословање после блокаде, што економији отвара пут да се врати расту од јула ове године.

Оптимизам привредних субјеката у погледу очекивања за наредну годину се такође опоравио.

ПМИ индекс будуће производње у еврозони, који је у претходна три месеца био испод 50 поена, ојачао је на 55,7 са 46,8 поена из маја, што је његов други највећи раст у односу на расположиве показатеље који су доступни од 2012. године.

Поверење потрошача се такође побољшало овог месеца, према подацима Европске комисије објављеним у понедељак.

У услужном сектору еврозоне, који доминира у економији блока, ПМИ индекс је скочио на 47,3 поена у јуну са 30,5 бодова у мају.

Фабричка активност у региону, која је регистровала пад много пре корона вируса, поново је опала, мада много споријим темпом. ПМИ у производњи се попео на 46,9 поена са претхоног нивоа од 39,4 бода.

Ипак, регрутовање нових кадрова за производни сектор је и даље у паду, будући да подиндекс о запошљавању упорно остаје испод 50 поена, мада је у јуну напредоао на 41,3 бода 37,6 поена у мају, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести